© E-Madencilik Haber

Akik - Agat

Akik, çok çeşitli renklerde olan bantlı kalsedon çeşididir. Akikler öncelikle volkanik ve metamorfik kayalar içinde oluşur. Akiğin süs amaçlı kullanımı Antik Yunan'da çeşitli takılarda ve Yunan savaşçılarının mühür taşlarında yaygınken, delinmiş ve cilalanmış akikli boncuk kolyeler İndus Vadisi uygarlığında M.Ö. 3. binyıla kadar uzanmaktadır.

As akik; gözler, girdaplar, bantlar veya zikzaklar gibi formlarla dantel benzeri bir desen sergileyen bir çeşittir. Mavi dantel akik Afrika'da bulunur ve özellikle serttir. Tipik olarak Meksika'da bulunan çılgın dantel akik, genellikle karmaşık bir desenle parlak renklidir ve kaya boyunca dağılmış kontur çizgilerinin ve dairesel damlacıkların rastgele dağılımını gösterir. Taş tipik olarak kırmızı ve beyaz renklidir, ancak sarı ve gri kombinasyonları da sergilediği görülür.

Yosun akik, adından da anlaşılacağı üzere, yosun benzeri bir desen sergiler ve yeşilimsi bir renge sahiptir. Bu renklenme herhangi bir bitkisel büyümeden değil, kalsedon ve oksitlenmiş demir hornblend karışımından kaynaklanır. Dendritik akik ayrıca manganez ve demir oksitlerin varlığı nedeniyle oluşan eğrelti otu benzeri desenler de dahil olmak üzere bitkisel özellikler gösterir.

Michigan Gölü bulut agatı gibi soğuk su agatları volkanik süreçler altında oluşmamış, bunun yerine deniz kökenli kireçtaşı ve dolomit tabakaları içinde oluşmuştur. Volkanik kökenli agatlar gibi, Soğuk Su agatları da ana kaya içindeki cepleri ve dikişleri kaplayan silika jellerden oluşmuştur. Bu agatlar tipik olarak daha az renklidir, gri ve beyaz kalsedondan oluşan bantlı çizgiler içerir.

Polihedroid akik, polihedrona benzer düz kenarlı bir şekilde oluşur. Dilimlendiğinde genellikle eşmerkezli çokgenlerden oluşan karakteristik bir katmanlaşma gösterir. Büyümenin kristalografik olarak kontrol edilmediği, ancak önceden var olan ve çözünen kristaller arasındaki boşlukların dolmasından kaynaklandığı öne sürülmüştür.

İris akik ince bantlı ve genellikle renksiz bir akiktir, ince dilimlendiğinde beyaz ışığın kendisini oluşturan renklere spektral olarak ayrışmasını sergiler ve inç başına 400 ila 30.000 bant gerektirir.

Akik, mücevher yapımında sıklıkla kullanılan çok yönlü bir değerli taştır. Mohs ölçeğine göre sertlik derecesi 6,5-7 olan akik, dayanıklılığı ile tercih edilir. Renkli, bantlı desenleri ve çok çeşitli tonları ile bilinir. Akik, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor ve pembe tonlarının yanı sıra siyah ve beyaz da dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesinde bulunur. Akik genellikle diğer değerli taşlara göre daha uygun fiyatlıdır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER