© E-Madencilik Haber

Amazonit

Amazon taşı olarak da bilinen Amazonit, mikroklin adı verilen potasyum feldispatın bir çeşidi olan yeşil bir tektosilikat mineralidir.

Adını, eskiden yeşil taşların elde edildiği Amazon Nehri'nden alır, ancak bu taşların amazonit olup olmadığı bilinmemektedir. Orta ve Yeni Krallık Mısır'ı ile Mezopotamya'daki arkeolojik buluntuların da gösterdiği gibi, üç bin yıldan uzun bir süredir mücevher olarak kullanılmasına rağmen, hiçbir antik veya ortaçağ otoritesi ondan bahsetmemektedir. İlk kez 18. yüzyılda ayrı bir mineral olarak tanımlanmıştır.

Ağırlıklı olarak triklinik olan potasyum feldispatların yeşil ve yeşilimsi mavi çeşitleri amazonit olarak adlandırılır. "Parlak bir verdigris yeşilinin güzel kristalize çeşidi" ve "canlı bir yeşil renge" sahip olarak tanımlanmıştır. Bazen kesilir ve değerli taş olarak kullanılır.

Amazonit sınırlı miktarda bulunan bir mineraldir. Tunç Çağı Mısır'ında, Gebel Migif'teki Güney Doğu Çölü'nde çıkarılmıştır. Erken modern zamanlarda, neredeyse sadece Rusya'nın Chelyabinsk kentinin 50 mil (80 km) güneybatısındaki Ilmensky Dağları'ndaki Miass bölgesinden elde edilmiştir ve burada granitik kayalarda bulunur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER