© E-Madencilik Haber

Aragonit

Aragonit Grubunun ana üyesi olan aragonit, doğal kalsiyum karbonatın en yaygın ikinci polimorfudur (en yaygın olanı kalsittir). Kalsitten önemli ölçüde daha az yaygın ve bol miktarda bulunur ve çok daha dar bir fizyokimyasal koşullar aralığında oluşur. Kalsite göre metastabildir ve genellikle ortamdaki değişikliklere eşlik eden kalsite dönüşür. Neredeyse her zaman düşük sıcaklıkta, yüzeye yakın bir mineraldir.

Kimyasal Bileşimi, CaCO3
Kristal Sistemi, Ortorombik
Kristal Biçimi, İkizlenme göstermeyen türleri nadir, iğnemsi, bazen levha şekillidir. Güçlü ikizlenme gösteren türleri iğnemsi, prizmatik, lifsi, pizolitik, sarkıt ve sütun şekillidir.

İkizlenme, Çok yaygın pseudo-hegzagonal şekilli ikizleri, özellikle {110} yüzeyinde altılı prizmalar halinde gözlenir.
Sertlik, 3.5-4
Özgül Ağırlık, 2.947
Dilinim, {010} belirgin
Renk ve Şeffaflık, Renksiz, beyaz, sarımsı, gri, yeşil, mavi, mavimsi yeşil, kırmızı, kahverengi, şeffaf, yarı şeffaf
Çizgi Rengi, Beyaz
Parlaklık, Camsı, reçine parlaklığı
Ayırıcı Özellikleri, HCl'de çözünebilirlik, CaCO3'ın polimorfu olan kalsitten kristal formu ve özgül ağırlığının fazla olması nedeniyle ayrılabilir.
Bulunuşu, Kalsit kadar yaygın değildir. Yüzeye yakın kesimlerde oluşan düşük sıcaklıklı yataklardan itibaren jips bantları ile birlikte oluşur. Maden yataklarının oksidasyon zonlarında malahit ve smitsonit gibi ikincil minerallerle birlikte; değişik metamorfik ve sedimanter kayalarda oluşabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER