© E-Madencilik Haber

BOKSİT

Boksit mineral olmaktansa bir kaya formu olarak kabul edilmektedir. Genellikle oolitik, masif, toprağımsı ve kil hâlinde bulunur. Diyasporit, alümin, demir ve manganez hidroksitleri ve hidrarjirit gibi minerallerin karışımından oluşmuştur. Boksit, dünya ticaretinde çok önemli bir yeri olan cevherdir. Dünya alüminyum ihtiyacı boksit cevherinden karşılanır. Yerkabuğunda en bol bulunan cevherler arasında üçüncü sıradadır. Dünyadaki mevcut boksit yatakları yüzlerce yıl bütün dünyanın boksit ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. 

Boksitin kimyasal formülü genellikle “Al2O3NH2O” şeklindedir. Ancak boksit cevherinin içeriğindeki mineraller farklılık gösterdiği için formülü de farklı olabilmektedir. Sertlik değeri 1 ila 3’tür. Yoğunluğu 2 ila 2,5 arasındadır. Boksit, mineral olarak bilinir ancak yapısı incelendiğinde aslında bir mineral değildir. Minerallerden oluşan bir cevher veya madendir. Bir cevher, saf olmayan bir mineral formudur. Mineral ise, saf bir bileşiktir ve kesin bir formülle açıklanabilir. Bu sebeple her cevher mineral, her mineral de cevher değildir.

Boksit, kayaçların dış etkilerle aşınması sonucu oluşmuş artık bir topraktır. Diğer bir ifade ile laterit topraktan oluşan bir kayadır. Bu topraktaki bazı bileşikler yüzey sularının etkisi ile aşınmış, kalan alüminyum demir oksit, boksit cevherini oluşturmuştur. Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerdeki lateritleşme sonucu oluşur. Minerallerin karışımından oluşan bir cevher olduğu için kristal sistemi amorf yapıdadır. Yağlı görünüşte, çizgili ve parıltılı bir madendir. Toprağı andıran kil görünümdedir. Kapalı tüpte ısıtılınca su açığa çıkar. Pizolitik özelliktedir. Çok hafif bir cevherdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER