© E-Madencilik Haber

Çin'den Elektrikli Araç Bataryasında Yeni Atılım

Çin'in en iyi batarya üreticilerinden birisi, elektrikli araçlar için daha ucuz ve daha güçlü setler sağlayacak teknolojiyi oluşturduğunu söylemektedir. Nasıl mı?

Gotion High-Tech Co. kısa süre önce, her şarjda EV'ye 1.000 kilometre (621 mil) güç sağlayacağını söylediği lityum-demir-manganez-fosfat bataryasını (kısaca LMFP) tanıtmıştır. Şimdiye kadar, bu tür bir menzili büyük ölçüde daha pahalı nikel-kobalt bataryalar sağlamıştır.

Gotion'ın uluslararası iş biriminin yönetici başkanı Cheng Qian, Tokyo'daki telefon görüşmesinde, "Bu bir yükseltmedir, enerji yoğunluğu için bir sıçramadır" demiştir.

Gotion'un önerisi, Çin'de ticarileştirilen ve BYD Co.'dan Tesla Inc.'e kadar majör EV üreticileri tarafından bazı modellerin maliyetini düşürme yöntemi olarak benimsenen mevcut lityum-demir-fosfat kimyasına manganez eklenmesidir. Daha küçük setlere daha fazla güç sığdıran LFP'deki iyileştirmeler, genellikle üretimi daha ucuz olan teknolojinin yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur.

Cheng, LFP bataryalarının neredeyse 190Wh/kg enerji yoğunluğu tavanına ulaştığını, Gotion'ın yeni bataryasının ise 240Wh/kg'a ulaşabileceğini söylemiştir. Bu durum, setin ağırlığını ve boyutunu en aza indirerek her batarya hücresinde daha fazla enerji depolanabileceği anlamına gelir.

Dünyanın En Büyük Batarya Üreticileri arasında, Çin’in Gotion High-Tech firması geçen sene 8. en büyük EV bataryası üreticisi olmuştur.

 

Yenilik (inovasyon), dünyanın otomobil üreticileri EV performansını artırırken ve maliyetleri düşürmeye çalışırken batarya teknolojisinin ve ham madde gereksinimlerinin nasıl halen gelişmekte ve tahmin edilemez olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca Çinli şirketlerin bu ilerlemelere nasıl öncülük etmeye devam ettiğini de göstermektedir.

Cheng, Shenzhen'de işlem gören ve en büyük hissedarı Volkswagen AG olan Gotion'ın, LMFP bataryanın kilovat saat başına dolar bazında geleneksel LFP bataryasından %5 daha ucuza mal olmasını beklediğini söylemiştir. Bu maliyet, nikel-kobalt birimlerinden %20 - %25 kadar daha ucuz olacaktır.

Cheng, LMFP kimyasının endüstrinin bazı nikel-kobalt bataryalarını "aynı performansla ancak daha düşük maliyetlerle ve daha iyi güvenlikle" değiştirebileceğini söylemiştir. "Araba üreticileri için çok çekici olduğunu düşünüyorum ve pek çok şirketin bu trendi takip edeceğini söylemeliyim." demiştir.

LMFP teknolojisi yeni değildir, ancak geleneksel olarak hücreler, düşük iletkenlikten yüksek sıcaklıkta çözünmeye veya düşük yoğunluğa kadar nedenlerle EV uygulamalarında kullanılmaz. Gotion, "Astroinno" adını verdiği bataryanın bu teknik zorlukların üstesinden geldiğini söylemiştir.

Londra merkezli danışmanlık şirketi Rho Motion'da batarya araştırma analisti Victoria Hugill, Gotion'ın manganez eklenmiş hücreleri "standart LFP'nin enerji yoğunluğu konusunda rekabet etmekte zorlandığı bazı NCM kimyalarıyla rekabet etmek için gerçek fırsat yaratacaktır" demiştir. LMFP'nin 2040 yılına kadar %6'lık pazar payı elde edebileceğini ve olasılıkla sodyum-iyon bataryalar gibi gelişmekte olan diğer seçenekleri geride bırakabileceğini söylemiştir.

Cheng'e göre Astroinno, önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde seri üretime geçebilir. Güvenlik testlerini geçmiştir ve LMFP bataryaları Çin'in Anhui eyaletindeki iki tesiste üretilecektir.

Gotion, Michigan eyaletindeki batarya tesisini planlamaktan geçen yıl İsviçre'de küresel mevduat arzını artırmaya kadar denizaşırı genişlemeleri hızlandırmaktadır. SNE Research'e göre şirket, geçen yıl dünyanın en büyük 8. batarya üreticisi olmuştur.

Astroinno, son yıllarda Çinli şirketler tarafından gerçekleştirilen diğer bazı önemli batarya inovasyonlarına katılmaktadır. 2020'de BYD, daha şık şekle ve iyileştirilmiş enerji yoğunluğuna sahip LFP birimi olan Blade bataryasını piyasaya sürmüştür. Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., yoğunlaştırılmış batarya olarak adlandırdığı bataryayı geliştirmektedir.

Gotion'dan Cheng'e göre, avantajlar arasında çeyrek saatten fazla sürebilen hızlı şarj edilebilmesi yer alacaktır.

“Şarj istasyonunda bir fincan kahve içip dinlenebilirsiniz ve kademeli şarj kullanılarak batarya 18 dakika içinde %10'dan %80'e şarj olacaktır.” demiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER