© E-Madencilik Haber

Elon Musk’a göre Lityum Bazlı Bataryalar “Yeni Petrol”

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, lityum bazlı araç bataryalarını, küresel pazarları hatta Kanada’yı bile değiştirmekte oldukları için "yeni petrol" olarak adlandırmıştır.

Elektrikli araçlar daha yaygın hale geldikçe, yeni nesil ulaşımı güçlendirmeye yardımcı olan kaynaklar giderek daha değerli hale gelmektedir.

Günümüzün EV-Elektrikli Araçlarında yaygın olarak kullanılan bataryalarda önemli bir element olarak lityum metali, son yıllarda inanılmaz derecede “sıcak” emtia haline gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması'na göre, küresel tüketim 2021'den 2022'ye kadar yüzde 41 artmıştır.

Lityum fiyatları, iki yıllık meteorik artışın ardından 2023'te yüzde 65 düşerken, analistler, artan EV talebini karşılamak için halen yüzlerce yeni madene gereksinim duyulduğunu tahmin etmektedir.

Peki bu kritik öneme sahip yeni kaynak nereden gelmektedir ve Kanada bu kaynağın ekonomik potansiyelinden nasıl yararlanabilir?

Yukarıdaki resimde Kuzey Şili'deki Atacama tuz düzlüğündeki Rockwood lityum tesisinin tuzlu su havuzları ve işleme alanları görülmektedir.

Lityum nereden gelmektedir?

Lityum, doğada tek başına metal olarak bulunmaz, ancak kaynağın miktarları tipik olarak yer altı sert kaya ve tuzlu su yataklarından elde edilebilir.

Guelph Üniversitesi'nde beş ülkedeki lityum madenciliğini inceleyen bir araştırma ekibine liderlik eden siyaset bilimi profesörü Craig Johnson, sert kaya kaynaklarına genellikle geleneksel madencilik teknikleriyle erişilirken, tuzlu su lityumunun genellikle aylarca süren buharlaştırma işlemiyle ekstrakte edildiğini söylemiştir.

Johnson, sert kaya madenciliğinin arazi üzerinde uzun süreli etkileri olabileceğini ve tuzlu su çıkarmanın son derece su yoğun olduğunu, ancak ekosistemler, vahşi yaşam ve yakınlardaki topluluklar üzerindeki uzun süreli etkilerin iyi anlaşılmadığını söylemiştir.

Topluluk üyeleri ve araştırmacılar, bu uygulamaların potansiyel olumsuz etkileri konusunda endişelerini dile getirmiştir.

Araştırmacı, "Lityum çıkarmanın maliyetleri mevcuttur" demiştir.

Ekstraksiyon operasyonlarını kolaylaştırmak için yeni teknikler geliştirilmektedir, ancak Johnson bu tekniklerin henüz ölçeklendirilmediğini söylemektedir.

Maden nerede çıkarılmaktadır?

Johnson, dünyanın önde gelen lityum üreticisi Avustralya'nın çoğunlukla sert kaya madenciliği yaparken, bir zamanlar dünyanın en büyük üreticisi unvanını elinde tutan Şili'nin şu anda ikinci sırada olduğunu ve esas olarak buharlaşmayı kullandığını açıklamıştır.

2022'de Kanada, tahminen 500 ton lityum üretmiştir. Bu rakam, küresel lityum güç santralleri tarafından üretilen on binlerce tonun yanında gölgede kalan bir miktar olmuştur.

ABD Jeolojik Araştırması, tam miktar açısından, Şili'nin 9,3 milyon tonla dünyanın en büyük lityum rezervlerine veya kanıtlanmış maden yataklarına sahip olduğunu, Bolivya'nın ise 21 milyon tonla ülkeler arasında en fazla toplam lityum kaynağına sahip olduğunu, ancak bu yatakların madencilik potansiyelinin henüz kanıtlanmadığını belirtmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER