© E-Madencilik Haber

Fosfat Kıtlığı Batarya Üretimini Zora Sokacak

Tesla, Ford ve Volkswagen gibi otomobil üreticilerinin tercihi Lityum Demir Fosfat (LFP) batarya üretimi 2026 yılı gibi erkenden kıtlık yüzünden zora gireceği bildirildi

Lityum Demir Fosfat (LFP) bataryalar, üstün yangın güvenliği, daha uzun ömür ve daha düşük maliyet ile elektrikli ulaşım ve sabit enerji depolama başta olmak üzere birçok sektörde tercih edilmiştir. Tesla, Ford ve Volkswagen gibi otomobil üreticileri de son zamanlarda LFP'yi tercih etmişlerdir.

Automative News Europe’ın bildirdiği üzere Tesla CEO'su Elon Musk, Mart ayında "elektrifikasyon için ağır yüklerin büyük çoğunluğunun demir bazlı hücreler olacağını" söyleyerek Çinli tedarikçilerin hakim olduğu LFP batarya teknolojisini savunmuştur.” 

Fortune Business Insights'a göre, küresel LFP batarya pazarının 2021'de 10 milyar dolardan 2028'de 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmektedir.

Hali hazırda IEA, LFP bataryalarının tüm EV bataryalarının yaklaşık %30'unu oluşturduğunu ve hali hazırda bataryaların %90'ından fazlasının Çin'de üretildiğini söylemektedir.

 

2040 itibariyle LFP Batarya Segmenti

Bununla birlikte, First Phosphate CEO'su John Passalacqua'ya göre, LFP bataryasının temel bileşenlerinden biri olan fosfatın kıtlığı 2026 gibi erken dönemde sektöre zarar verebilir.

Passalacqua MINING.COM’a, "Nikel Manganez Kobalt (NMC) teknolojisi harikadır, ancak iş kitlesel benimseme yaratma, mümkün olduğu kadar çok aracı yola çıkarma, mümkün olduğunca çok insanın araba kullanmasını sağlama pratikliğine geldiğinde, LFP açıkça kazanmaktadır." açıklamasını yapmıştır. 

Grafik: Lityum İyon Bataryaların Altı Başlıca Türü

Passalacqua, "Kuzey Amerika'da fosfat tükenmektedir. Saflaştırılmış fosforik asit (PPA) açısından, daha fazlasını oluşturamazsınız. Zaten gıda için kullanılmaktadır. Batarya için çok fazla ekstra kapasite mevcut değildir, ancak bataryalar çok daha fazla PPA gerektirecektir,” demiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Fosforik Asit Üretimi (MGA ve PPA)

Hali hazırda üretilen PPA'nın %10'u bataryalar için kullanılmaktadır, geri kalan %90'ı gübre, hayvan yemi, gıda endüstrisi ve elektronik, ilaç ve yangın güvenliği gibi diğer endüstrilerde kullanılmaktadır.

Dünyadaki fosfatın yaklaşık %95'i ağır metal yüklü tortul kayaçlarda bulunur ve sadece %4'ü temiz magmatik karbonatit kayalarda bulunur.

First Phosphate, Quebec'in Saguenay-Lac-St-Jean Bölgesinde, genellikle yüksek saflıkta fosfat malzemesi veren nadir anortozit magmatik fosfat kayasından oluşan toplam 1.500 km2'den fazla telifsiz arazi hakkına sahiptir. Şirket, Pazartesi günü Quebec'teki Bégin-Lamarche mülkündeki yeni sondaj sonuçlarını açıklamıştır.

Passalacqua, “Geleneksel tortul yataklarla yalnızca %10'u PPA'ya dönüştürülebilir. Dolayısıyla, çok miktarda saflaştırılmış fosforik asit yapmak için doğru kayaya sahibiz ve bunları yapabilmek için doğru tortul yataklara sahibiz," demiştir.

"Mevcut PPA üreticilerinin yeni hammadde olmaksızın ayak uydurması mümkün değildir. Ve çok miktarda saflaştırılmış fosforik asit yapmak için bu hammadde magmatik kayaç olmalıdır. Olası kıtlık 2026'da başlayabilir ve 2028'de gerçekten kötüye gidebilir." ifadesini eklemiştir.

First Phosphate Şirketi, çoklu açık ocak erişilebilir fosfat taşıyan katmanlara sahip iki ana bölgenin keşfedilmesinin ardından 2032 yılına kadar 90.000 ton LFP katot aktif malzeme üretimini hedeflemektedir.

Şirketin hisseleri geçtiğimiz hafta %1,89 düşmüştür. First Phosphate'in piyasa değeri 25 milyon C$'dır (17 milyon $).

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER