Lapis
MADENPEDİALapis mükemmel bir cila alır ve mücevher, oymalar, kutular, mozaikler, süs eşyaları, küçük heykeller ve vazolar haline getirilebilir. Lapis ile iç mekan eşyaları ve binalar da yapılabilir. Saint Petersburg'daki Saint Isaac Katedrali'ndeki ikonostasiyi çerçeveleyen sütunlardan ikisi lapis ile inşa edilmiştir. Rönesans döneminde lapis, fresklerde ve yağlı boyada kullanılmak üzere ultramarin pigmenti yapmak için öğütülmüş ve işlenmiştir. Yağlı boyada pigment olarak kullanımı, 19. yüzyılın başlarında kimyasal olarak özdeş sentetik bir çeşidin mevcut olmasıyla büyük ölçüde sona ermiştir.
Lapis lazulinin ana bileşeni lazurittir (yaklaşık %25-40). Lazuritin kimyasal formülü (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2'dir. Lapis ayrıca kalsit (beyaz) ve pirit (sarı) de içerir. Ayrıca augit, diopsit, enstatit, mika, hauynit, hornblend ve nosean da içerebilir. Sertliği yaklaşık 5.0-5.5 arasındadır.
Lapis lazuli genelde kireçtaşlarının kontakt metamorfizmasıyla oluşur.
En güzel rengi, pirinç sarısı renginde pirit zerrecikleriyle hafifçe kaplanmış koyu bir mavidir. Beyaz kalsit damarlarının olmaması ve pirit kalıntılarının az olması lazımdır. Fazla kalsit veya pirit ihtiva eden taşlar diğerlerine oranla pek değerli değildir.
Genellikle rengi sayesinde tanınan lapis lazuli, HCl (hidroklorik asit) ile karşılaştığında H2S gazı verir. Bu gazın kokusu çürümüş yumurtaya benzemektedir. Taştaki pirit varlığı çoğu zaman doğal lapis lazuliyi birçok lapis imitasyonundan ayırmak için önemlidir.
İlginizi Çekebilir