© E-Madencilik Haber

Lityum : Son On Yılda En Çok Yükselen Yıldız

Lityum son iki yıldır, dünyada en çok artış gösteren emtea olarak karşımızda. 2021’deki %442,8 artıştan sonra, geçen sene de %72.5’lik inanılmaz artış

Emtia fiyatları her zaman değişken olduğu söylenir. Ancak, 2022'de metal ve madencilik piyasaları, Çin'de ortaya çıkan salgın, gelişmiş dünyanın başına bela olan enflasyon ve Ukrayna savaşının küresel enerjiyi alt üst etmesi nedeniyle yeni çalkantı seviyelerine ulaşmıştır.

US Global Investors (ABD Global Yatırımcılar), her yıl San Antonio, Texas yatırım firmasının “Periyodik Emtia Getirisi Tablosu” adını verdiği tabloyu yayınlar.

2022, ABD Global Investors tarafından takip edilen 15 emtia arasında en iyi performansı gösteren lityum’un üst üste ikinci yılı olmuştur. Batarya metali, önceki yılda %442.8'lik çarpıcı sıçramanın ardından 2022'de %72.5 daha kazanmıştır. 

Elektrikli araç ve enerji depolama pazarından kaynaklanan talep artışı, lityumun olağanüstü yükselişini açıklamaktadır. Ancak, değişkenliğin çoğu aynı zamanda pazarın büyüklüğünden de kaynaklanmaktadır.

 

LİTYUM MADENİNİN SON 10 YILLIK FİYAT GRAFİĞİ

 

 

En büyük üretici Avustralya'dan alınan verilere göre, aşırı büyümeye rağmen lityum madeni üretiminin yalnızca 915.000 tona ulaşması beklenmektedir. Bu rakam, tek başına deniz ticaretinin 1,3 milyar tondan fazla olduğu demir cevheriyle karşılaştırılabilir.

Tablo, değerli metal piyasasındaki derinliğin ve likiditenin kanıtı olarak altının 2012'den beri en az değişken emtia olduğunu göstermektedir. Ancak, altın bile yapması kolay bir yatırım değildir. Geçen yıl, yılın en yüksek ve en düşük seviyeleri arasındaki fark ons başına 400 doların üzerinde olmuştur. 

ABD Global Investors CEO'su ve baş yatırım yetkilisi Frank Holmes, Goldman Sachs'ın Aralık ayı raporuna dikkat çekmektedir ve bu raporda yatırım bankası analistleri, bu yıl çoğu emtia için durumun "süper döngüyü ilk kez Ekim 2020’de vurguladıklarından bu yana herhangi bir noktadan daha fazla yükselişe geçtiğini" yazmaktadır. 

“Goldman, S&P GSCI tarafından ölçülen emtiaların 2023'te %43 getiri sağlayacağını tahmin etmektedir. Bu durum, varlık sınıfının 2002'den 2005'e kadar olan dönemden beri elde edemediği, art arda üçüncü kazanç yılına işaret etmektedir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER