Maden İşletme Ruhsatı Nasıl Alınır?
STK - KAMUKimler Maden İşletme Ruhsatı Alabilir?Maden hakları, hak ehliyeti kullanmaya yetkili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, madencilik faaliyetini gerçekleştirebileceği statüsünde yazan T.C. Kanunlarına göre belirlenmiş tüzel kişiliğe sahip şirketlere, KİT’ler ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine gerçek veya tüzel tek kişi namına verilir.
Maden Grupları Nelerdir?
Devlet memurları, diğer kamu görevlileri, MTA Genel Müdürlüğü’nün merkez, taşra teşkilatında görevli yevmiyeli ve sözleşmeli personelin, maden arama ve işletme için ruhsat almaya izni yoktur. Yabancı milletten olanlar ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre düzenlenmemiş yabancı şirketler Maden Kanunu çerçevesinde arama ve işletme ruhsatı almaya hak kazanamaz. Maden işletme ruhsatı posta yoluyla alınmaz.
Maden işletme ruhsatı alabilmek için öncelikle ruhsatı alınacak maden grubunun belirlenmesi gerekir. Ardından ruhsat alınacak alanın koordinatları ve paftası belirlenir. Madenlerin çeşitli alanlarla sınırlı kalacak şekilde ruhsatı alınabilir. 1 (b) grubundaki madenler için 50 hektar, 2(a) ve 2 (b) grubu madenler için 100, 3. grup madenler için 500 hektar, 4. Grup madenler için 2.000 hektar, 6. Grup madenler için 5.000 hektar, 5. grup madenler için 1.000 hektar, tamamı denizlere yapılan 3. 4. 6. grup ruhsatı için 50.000 hektar alan belirlenmiştir. Maden Grupları Nelerdir
Ruhsat Müracaatı Nereye Ve Nasıl Yapılır?
1(a) grubu için:
Ruhsat alınmak istenen bölgenin bağlı bulunduğu İl Özel İdarelerine başvurulur. İl özel idareleri tarafından MTA Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınır. Genel Müdürlük tarafından talebi gerçekleşmiş alanın özelliklerine bakılır, talep edilen alanda diğer grup ruhsatların bulunup bulunmadığına bakılır ve ruhsat bulunduğu takdirde nazari ve/veya mahalli inceleme neticesinde dikkate alınarak görüş bildirilir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da olumlu görüşleri alınarak İl Özel İdaresi tarafından ihale yoluyla işletme ruhsatı verilir.
1(b) ve 2(a) grubu için:
Başvurularda talep edilen alanın müsait olan kısmı başvuru tarihinde başvuru yapana bildirilir. İki aylık süre zarfında işletme harç ve teminatın yatırılmamış olması ve bu belgelerin tamamlanıp MTA Genel Müdürlüğü’ne verilmemiş olması durumunda bu alanlar başka bir işlem olmadan müracaatlara açık hale gelir. Bahsedilen belgeleri zamanı içinde tamamlamayan başvuruların ruhsatlandırılmasına dair işlemler İşletme Ruhsatları Şube Müdürlüğünce yapılır. Başvurunun bir kısmının özel izin bölgesi ile kesişmesi halinde ve bu bölge için ruhsat talebinde bulunulması durumunda bu bölge için de ayrıca harç teminatı yatırılıp 1 yıl süre zarfında gereken izinlerin alınması gereklidir. İzinleri 1 yıl içinde alınamayan başvurular tekrar aramaya müsait hale gelir. Maden Grupları Nelerdir
2 (b), 3, 4, 5, ve 6. gruplar için:
Başvurularda talep edilen bölgenin müsait olan kısmı başvuru tarihinde başvurana bildirilir ve 2 ay içerisinde ön inceleme raporu, arama dönemi işlemlerinin yerine getirilebilmesi için gerekli mali yeterliliği de kapsayan maden projesinin verilmesi, harç ve teminatın yatırılarak MTA Genel Müdürlüğüne verilmesi, yapılacak değerlendirme neticesinde uygun bulunan başvuruların 2 (b), 3, 4 ve 6. gruplarına arama ruhsatı, 5. gruba arama sertifikası verilir. Harç ve teminatın yatırılmadığı ve bu belgelerin hazırlanıp bitirildiği durumlarda bu bölgeler başka bir işleme gerek olmadan başvurulara açık hale gelir. Başvuruların bir kısmının özel izin bölgesiyle kesişmesi halinde ve bu bölge için ruhsat isteğinde bulunulması durumunda bu bölge içinde ayrıca harç teminat yatırılıp 1 yıl süre içinde gereken izni alması gerekir, izinleri 1 yıl içinde alınamayan başvurular tekrar aramaya açık hale gelir.
Müracaat adedinde bir sınır yoktur, mali duruma göre arzu edilen sayıda müracaatta bulunulabilir.
Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir