© E-Madencilik Haber

Madencilik Harita ile Başlar, Harita ile Biter

Günümüzde madenciliğin haritacılığa bağlı olarak gelişimi hakkında e-madencilik.com ekibi olarak Harita Mühendisi ve Proje Danışmanı olan Lütfü Ilgın ile madencilik mesleğinde haritacılığın önemi hakkında konuştuk. İşte o röportajın detayları.

“Haritacının yaptığı hata; ruhsatı, üretim departmanının yaptığı hata ise stoku veya o yıl yapılan hafriyatı ilgilendirir. Yani haritacının hata yapma şansı yoktur. Ama bu olay aldığı ücretlere hiçbir zaman yansımaz.”

 

Öncelikle sormak istediğimiz bir konu var: Türkiye’de Madencilikte Haritacılık mesleğinin zorlukları var mı? Sorunların giderilebilmesi için önerilerinizi kısaca belirtir misiniz? Kısaca yapılan işlerden bahseder misiniz?

Madencilik, herhangi bir yerde maden cevheri bulunduğunda ruhsat müracaatı yapılarak yani haritacının işi ile başlar.

Daha sonraki aşamaları kısaca sayarsak: “Ruhsat alındıktan sonra gelen ruhsatın müracaat yeri ile doğru yer mi?” “Hak sağlanan alan maden cevherinin içinde mi?” gibi sorulara cevap aranır. Bunlar haritacının arazide tespiti ile devam eden ilk işlerdendir. Arama ruhsatından işletme ruhsatına geçerken arazide yapılan işler ise koordinatlandırma-haritalandırma ve işletme ruhsatına geçirirken çalıştığınız firmada da YTK varsa proje haritalarının yapılması, ÇED koordinatlarının belirlenip  ÇED firmasına iletilmesi-doğruluğunun sağlanması, GSM (İşyeri Açma Ruhsatı) alınması, cevherin bulunduğu yere göre mülkiyetinin belirlenip (Ziraat Arazisi - Hazine veya Orman) ilgili birimleri bilgilendirip duruma göre arazi çalışması veya orman projesi için hazırlık yapmaktır.

Maden kanununun 7. Maddesinde istenen belgelerin tamamında haritacının eli, emeği, bilgisi ve tecrübesi vardır. Ocak üretime geçtikten sonra da üretimi yönlendirmek için proje yapmak, imalat haritası hazırlamak gibi periyodik işler devam etmektedir.

Ocak rezervi bitip terk edilme durumunda da rehabilitasyon sonrası ölçümü yapılarak hazırlanan harita MAPEG’e verilerek ocağın terki yapılır.

Haritacı alt yapıyı hazırlayıp (7.madde belgeleri) üretimdeki arkadaşlara işi devrettiğinde yapılan iş unutulup her zaman ikinci planda kalır. Bu aldığı ücretle, kariyerle kendisini belli eder.

Haritacının yaptığı hata; ruhsatı, üretim departmanının yaptığı hata ise stoku veya o yıl yapılan hafriyatı ilgilendirir. Yani haritacının hata yapma şansı yoktur. Ama bu olay aldığı ücretlere hiçbir zaman yansımaz.

Pandemi süresince saha çalışmalarının kısıtlanması Harita Mühendislerinin çalışmalarına nasıl bir etki yaptı? Evden çalışma ile entegrasyon mümkün mü?

Pandemi süresince arazi çalışması yapılamadı. Ölçümü önceden yapılan datası elde olan sahaların haritalandırılması evden yapılmasında problem yok ama bir projenin yapılması yalnız haritacının bilgisi değil jeoloji, maden ve çevre mühendisi ile beraber çalışılması gerektiğinden projeler yapılamadı veya gecikti.

Pandemi sonrası “yeni normal” sürecinde haritacılara daha çok iş yükü binecek mi? Acilen alınması gerekli tedbirler olduğunu düşünüyor musunuz? Varsa, nelerdir?

Gidilemeyen, arazi çalışmaları yapılamayan sahaların üretime geçebilmesi için daha fazla mesai harcanması gerekmektedir.

Haritacılıkta kullanılan cihaz ve sistemlerinin çalışmalara etkisi nedir?

Haritacılıkta kullanılan ölçüm cihazlarının (Coss, Total Station, Dron) pahalı olması, kalibrasyon ücretlerinin yüksek olması, harita çizim programlarının fiyatlarının yüksek olması, haritacıları zor durumda bırakan en büyük engeldir.

Sayın Ilgın, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

**Lütfü ILGIN 1986 Yılından günümüze kadar Kalemaden Şirketinde Harita Mühendisi olarak görev yaptı ve halen Danışman olarak hizmet vermektedir

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER