© E-Madencilik Haber

Obisidyen

Obsidyen, ana malzeme olan lavın hızla soğumasıyla oluşur. Obsidiyenin ekstrüzif oluşumu, felsik lavların felsik bir lav akıntısının veya volkanik kubbenin kenarlarında hızla soğuması veya lavların su veya hava ile ani teması sırasında soğumasıyla meydana gelebilir. Felsik lavlar bir setin kenarları boyunca soğuduğunda obsidiyenin intrüzif oluşumu meydana gelebilir.

Obsidyen son derece keskin bıçaklar yapmak için kullanılabilir ve obsidyen bıçaklar, imal edilmiş cam yerine doğal olarak oluşan obsidyen kullanılarak yapılan bir tür cam bıçaktır. Obsidyen, bazı cerrahlar tarafından neşter bıçakları için kullanılmaktadır, ancak bu ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından insanlar üzerinde kullanım için onaylanmamıştır. İyi işlenmiş obsidyen bıçaklar, herhangi bir cam bıçak gibi, yüksek kaliteli çelik cerrahi neşterlerden kat kat daha keskin bir kesici kenara sahip olabilir: bıçağın kesici kenarı sadece yaklaşık üç nanometre kalınlığındadır. Tüm metal bıçaklar yeterince güçlü bir mikroskop altında incelendiğinde pürüzlü, düzensiz bir bıçağa sahiptir; ancak obsidyen bıçaklar elektron mikroskobu altında incelendiğinde bile hala pürüzsüzdür. Bir çalışmada, obsidyen kesilerinin bir grup sıçanda yedi gün sonra daha az iltihap hücresi ve daha az granülasyon dokusu ürettiği, ancak yirmi bir gün sonra farkların ortadan kalktığı bulunmuştur. Don Crabtree cerrahi obsidyen bıçaklar üretmiş ve bu konuda makaleler yazmıştır. Obsidyen neşterler araştırma hayvanları üzerinde cerrahi kullanım için satın alınabilir.

Obsidyen bıçakların en büyük dezavantajı metalden yapılanlara kıyasla kırılgan olmalarıdır, bu nedenle obsidyen bıçakların cerrahi uygulamalarını bu durumun sorun teşkil etmediği çeşitli özel kullanımlarla sınırlandırır.

Obsidyen ayrıca süs amaçlı ve değerli taş olarak da kullanılır. Nasıl kesildiğine bağlı olarak farklı bir görünüm sergiler: bir yönde simsiyahken, başka bir yönde parlak gridir. "Apaçi gözyaşları" genellikle grimsi-beyaz bir perlit matris içine gömülü küçük yuvarlak obsidyen külçeleridir.

Technics'in grimsi-siyah SH-10B3 kaidesi gibi ses pikapları için kaideler 1970'lerden beri obsidyenden yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER