© E-Madencilik Haber

TOGG Hakkında Her Şey

Merak edip de soramadığınız her bilgiyi sizler için birleştirdik… Sahibi kim? Yüzde kaç yerli? nerede üretiliyor? Teknik özelliklerinin detayları nelerdir?

1 – TOGG ne demek?

TOGG açılımı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” şeklinde. Yerli otomobili Anadolu Grubu, Turkcell, Zorlu, BMC ve TOBB ortaklığı ile üretiliyor.

2 - TOGG Fabrikası Nerede?

TOGG fabrika ve üretim için oldukça büyük bir araziyi kullanıyor. 1,2 milyon metrekare alana kurulmuş olan bu fabrika Gemlik’te. 2030 yılına kadar 5 farklı model otomobil hedefi bulunan TOGG, fabrikası ile bu üretimi yapabilecek bir kapasiteye sahip.

Fabrikanın kurulum aşaması yerli otomobil için proje bazlı devlet desteğinin açıklanmasından itibaren gerçekleşti. 21 Mayıs 2020’de Gemlik’te fabrikanın kurulumu için ilk çalışmalara başlanıldı. Kısa süre içerisinde fabrika kurulduktan sonra güçlü bir ekip de kuruldu.

3 - TOGG’un Yüzde Kaçı Yerli?

TOGG ne kadar yerli sorusuna şirketin SEO’su yanıt veriyor. 2022 yıl sonunda seri üretime başlanacak olan otomobilin %51 oranında yerliliği yakalandığı belirtiliyor. Bu oran yarısından fazlasının yerli üretim olacağı anlamına geliyor. İlk modelin ardından gelecek diğer modellerde ise yerlilik ve yerli parça kullanımının ciddi oranda artırılacağı bilgisi de paylaşılıyor.

4 - TOGG Tasarımcısı Kimdir?

Otomobil, bir prototip araba tasarımı üzerinden yeniden tasarlandı. Bu prototip araba tasarımının sahibi Pinifarina isimli bir şirket olarak açıklandı. Pinifarina şirketinin tasarladığı ve Avrupa’da üretilen bir araç konsepti yerli otomobile çok benzetiliyor.

Pinifarina birçok otomotiv firmasıyla anlaşması bulunan bir şirket ve tasarımlar yapıyor. Bu alanda oldukça başarılı tasarımları bulunan şirket, otomobil için de bir prototip tasarlıyor. Aynı zamanda otomotiv sektöründe oldukça ünlü olan Murat Günak’ta Türkiye’ye geldi ve şimdi TOGG tasarım ekibinin “lideri” olarak görev alıyor. Daha önceden Volkswagen ve Mercedes-Benz şirketlerinde baş tasarımcı görevi bulunan Murat Günak, modellerin tasarım tarafında büyük katkılar sunmayı planlıyor.

5- Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri Nelerdir?

TOGG özellikleri arasında göze çarpan detay elektrikli yönü. Gücünü elektrikten alan araç lityum iyon pillerle çalışıyor. Ayrıca tamamen dolu bataryası ile 300 - 500 kilometre arasında bir menzili var.

Bataryanın 30 dakikalık bir şarj ile %80 civarında dolum gerçekleştirebilmesi planlanıyor. Elektrikli otomobillerde kullanılan rejeneratif fren sistemi sayesinde ise otomobil, kendini şarj edebiliyor. Yavaşlama sırasında motorun bir dinamo özelliği göstererek çalışması pili tekrardan şarj edebilecek ve bu şarj ile menzil %20 oranında artacak.

Aynı zamanda model, 4G ve 5G internet bağlantısı kullanıyor. Bu bağlantı sistemi sayesinde otomobil fabrika ile sürekli etkileşim halinde oluyor. Araç yazılımında bir güncelleme oluştuğu zaman otomatik olarak sistem güncellemesini tamamlayabiliyor.

Yerli otomobil motor özellikleri tarafında performanslı ve akıcı bir kullanımla karşımıza çıkıyor. İki farklı çekiş sistemi ile üretiliyor. Araç, arkadan çekişli ve ayrıca dört çeker sistemi tercihleriyle göreceğiz. Bu iki çekiş sistemi için farklı motor gücü sağlıyor.

Arkadan itiş modunda 200 HP motor gücüne sahip olan model, dört çeker sistemine 400 HP ile üretiliyor. Bunun yanı sıra otomobilin son hızı açıklandığı üzere 180 km/saat olacak. 400 HP dört çeker modunda aracın 100 kilometre hıza ulaşması 4.8 saniye sürecek.

İsteğe bağlı şekilde arka çekiş moduna geçiş yapabilen aracın 200 HP gücünde 100 kilometre hıza ulaşma süresi 7.6 saniye.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER