© E-Madencilik Haber

Volkswagen, Endonezya ile Batarya’da ortak oldu

Endonezya yatırım bakanı Bahlil Lahadalia, Volkswagen'in Endonezya'da elektrikli araç (EV) batarya ekosistemi kuracağını ve bazı madenci ve mineralciler ile ortak olacağını belirtti.

Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Endonezya’nın yatırım bakanı, Volkswagen'in Endonezya'da elektrikli araç (EV) batarya ekosistemi kuracağını ve madenci Vale, Ford ve Çin'in batarya mineralleri üreticisi Zhejiang Huayou Cobalt ile ortak olacağını belirtmiştir.

Batarya= Araç fiyatının yaklaşık Yüzde 40’ı…

Otomobil üreticileri, maliyetleri düşürmeyi ve EV pazar lideri Tesla ile aradaki farkı kapatmayı amaçlayarak bir aracın etiket fiyatının yaklaşık %40'ını oluşturan EV bataryalarının üretiminde kullanılan hammaddeler için Endonezya'ya kur yapmaktalar.

Bakan Bahlil Lahadalia, Cumhurbaşkanı Joko Widodo liderliğindeki Endonezya heyetinin Hannover Messe endüstri fuarına katıldığı ve Alman kimya devi BASF, Eramet ve Volkswagen'in de aralarında bulunduğu firmaların temsilcileriyle bir araya geldiği Almanya'da yaptığı video açıklamasında, ortaklıkların ortak girişimlerden oluşacağını ve hammadde tedarik edeceğini söylemiştir.

Volkswagen: "Endonezya hammadde açısından önemli bir ülke”

Volkswagen yaptığı açıklamada, "Endonezya hammadde açısından önemli ve ilginç bir ülke ve hükümet ve tedarikçiler ile olumlu etkileşim içindeyiz." demiştir.

Bu arada Bahlil, BASF'nin Endonezya'nın kuzeyindeki Maluku eyaletinde Eramet ile toplam yaklaşık 2,6 milyar dolarlık yatırım için ortaklık kurarak batarya malzemeleri üretmek amacıyla tesis kurmakla ilgilendiğini de ifade etmiştir.

BASF ve Eramet, 2020'de duyurulduğu üzere Endonezya'da nikel ve kobalt hidrometalurjik arıtma kompleksinin geliştirilmesini ortaklaşa değerlendirmektedir ve BASF'nin e-postayla gönderdiği yanıtta, değerlendirme tamamlandıktan sonra ayrıntıların duyurulacağı belirtilmiştir.

Bahlil, Avrupalı şirketlerin yatırım ilgisinin Endonezya'nın maden yönetiminin "uluslararası standartlara uymadığına" ilişkin endişeleri gidereceğini söylemiştir.

Yaygın olarak Jokowi olarak tanınan Widodo, geçen ay Reuters'e Endonezya'nın metal üretiminin etkisine ilişkin endişeler arasında nikel madenciliğine yönelik çevre standartlarının izlenmesini iyileştireceğini söylemiştir.

Ford, Eramet, Kalla Group, Huayou ve Merdeka Gold Copper, yorum taleplerine hemen yanıt vermemiştir. PT Vale Endonezya yorum yapmaktan kaçınmıştır.

Dünyanın en büyük nikel rezervlerine sahip olan Endonezya, metal için alt sanayiler geliştirmeye çalışmakta ve nihayetinde batarya ve EV üretmeyi amaçlamaktadır.

Geçen ay Ford, Endonezya'daki ilk yatırımını, Güneydoğu Sulawesi'deki 4,5 milyar dolarlık nikel işleme tesisinde Vale Indonesia’ya ve Huayou'ya katılarak imzalamıştır.

Volkswagen’den 193 Milyar Dolar yatırım

Volkswagen, geçen ay, batarya üretimi ve hammadde tedariki de dahil olmak üzere beş yılda 180 milyar avro (193 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını söylemişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER