Afyonkarahisar'da Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) 3000 dekar alanda kurulması planlanan proje çalışmalarına başlandı.
Önemli bir jeotermal kaynak potansiyeline sahip Afyonkarahisar ilinde, geleceğin enerjisi olan jeotermali tarımda daha çok kullanmak amacıyla çalışmalara başlandı. Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’nin, 3.000 dekar alanda kurulması planlanıyor.
Proje yatırım tutarı 5 Milyar TL olarak hesaplanıyor ve tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 2,5 Milyar TL katkı sağlaması bekleniyor.
Afyonkarahisar Valisi Kübra Güren Yiğitbaşı, TDİOSB’nin tarımsal üretim alanında her biri minimum 10 dekar kapalı alana sahip jeotermal enerji ile ısıtmalı yüksek teknolojik seraların, sanayi alanında ise üretilen ürünlerin işleneceği-paketleneceği-depolanacağı sanayi tesislerinin yer alacağını, idari alanda ise Seracılık Eğitim Merkezi ve Tarım Teknokent merkezi kurulacağını söyledi.
Ayrıca, TDİOSB’de, yılda 90.000 ton ürün üretileceğini ve %75’i kadınlardan olmak üzere doğrudan 3.500 kişiye istihdam sağlanacağını da vurguladı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeler Daire Başkanı Deniz ORUÇ, yürütülen projeler ve Bakanlığın TDİOSB’lere verdiği teşvik ve destekler hakkında bilgi verdi. Jeotermal kaynağın yoğun olduğu Afyonkarahisar ilinde Kent Tarımı modeli kapsamında, Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yatırım analizi ve fizibilite çalışmalarına başlandığını ifade ederek bu projede, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve biokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacağını belirtti.
Kurulması planlanan TDİOSB’de yer almak isteyen üretici ve sanayici müteşebbisler için başvuru formu yayımlanmış olup; katılım sağlamak isteyen müteşebbisler Kuruma başvuruda bulunabileceklerdir.