Ametist

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Ametist
Abone ol
Ametist menekşe rengi bir kuvars çeşididir. Adı, Koine Yunancası amethystos'tan α- a-, "değil" ve μεθύσκω (Eski Yunanca) methysko / μεθώ metho (Modern Yunanca), "sarhoş etmek", taşın sahibini sarhoşluktan koruduğu inancına bir gönderme olarak gelmektedir.

Ametist açık lavanta veya soluk menekşeden koyu mora kadar birincil tonlarda görülür. Ametist, kırmızı ve mavi olmak üzere ikincil tonlardan birini veya her ikisini de sergileyebilir. Yüksek kaliteli ametist Sibirya, Sri Lanka, Brezilya, Uruguay ve Uzak Doğu'da bulunabilir. "Derin Sibirya" olarak adlandırılan ideal kalite, %15-20 mavi ve (ışık kaynağına bağlı olarak) kırmızı ikincil tonlarla birlikte yaklaşık %75-80 oranında birincil mor renk tonuna sahiptir. "Rose de France", lavanta/leylak tonunu andıran belirgin açık mor tonuyla tanımlanır. Bu soluk renkler bir zamanlar istenmeyen renkler olarak görülmekteydi, ancak son zamanlarda yoğun pazarlama nedeniyle popüler hale gelmiştir.

Yeşil kuvars bazen yanlışlıkla yeşil ametist olarak adlandırılır; bu yanlış bir isimlendirmedir ve malzeme için uygun bir isim değildir, çünkü doğru terminoloji prasiolittir. Yeşil kuvars için diğer isimler vermarin veya kireç sitrinidir.

Ametist sıklıkla renk bölgelenmesi gösterir ve en yoğun renk tipik olarak kristal uçlarında bulunur. Bir mücevher kesicisinin görevlerinden biri, eşit renkte bitmiş bir ürün yapmaktır. Bazen doğal, kesilmemiş bir ametistin sadece ince bir tabakası menekşe rengindedir veya renk çok düzensizdir. Kesilmemiş mücevherin sadece fasetlemeye uygun küçük bir kısmı olabilir. Ametist 18. yüzyıla kadar (elmas, safir, yakut ve zümrüt ile birlikte) en değerli değerli taşlar arasında yer almaktaydı, ancak Brezilya gibi yerlerde geniş yatakların keşfedilmesinden bu yana değerinin çoğunu kaybetmiştir. Artık yarı değerli bir taş olarak kabul edilmektedir.

Koleksiyoncular renk derinliği ararlar, eğer geleneksel olarak kesilmişse muhtemelen kırmızı parlamalar vardır. Ametist büyük yapılarda kolayca bulunabildiğinden, taşın değeri öncelikle karat ağırlığına göre belirlenmez. Bu durum çoğu değerli taştan farklıdır, çünkü karat ağırlığı tipik olarak taşın değerini katlanarak artırır. Ametistin değerindeki en büyük faktör sergilediği renktir.

En yüksek dereceli ametist ("Derin Rus" olarak adlandırılır) son derece nadirdir. Bir tane bulunduğunda, değeri koleksiyoncuların talebine bağlıdır. En yüksek dereceli safirler veya yakutlar hala ametistten çok daha pahalıdır.

AmazonitÖnceki Haber

Amazonit

ApatitSonraki Haber

Apatit