Apatit

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Apatit
Abone ol
Apatit, en yaygın fosfat minerali olduğu magmatik ve metamorfik kayaçlarda aksesuar mineral olarak çok yaygındır. Bununla birlikte, oluşumlar genellikle sadece ince kesitte görülebilen küçük taneler şeklindedir. Kaba kristalli apatit genellikle pegmatitler, karbonat mineralleri bakımından zengin tortullardan türeyen gnayslar, skarnlar veya mermerlerle sınırlıdır.

Apatitin birincil kullanımı, gübre üretiminde ve diğer endüstriyel kullanımlarda bir fosfat kaynağıdır. Bazen değerli taş olarak da kullanılır. Öğütülmüş apatit, M.Ö. 3. yüzyıl Çin'inin Terracotta Ordusu için bir pigment olarak ve Qing Hanedanlığı emayesinde metal eşyalar için kullanılmıştır.

Fosforik asit yapmak için apatitin sülfürik asitle sindirilmesi sırasında, herhangi bir florapatit içeriğinden bir yan ürün olarak hidrojen florür üretilir. Bu yan ürün küçük bir endüstriyel hidroflorik asit kaynağıdır.[30] Apatit ayrıca zaman zaman mineralde eser elementler olarak bulunan uranyum ve vanadyum kaynağıdır.

Floro-kloro apatit, artık kullanılmayan Halofosfor floresan tüp fosfor sisteminin temelini oluşturmaktadır. Kalsiyum ve fosforun yerine yüzde bir molden daha az manganez ve antimon katkılı elementler floresansı verir ve flor-klor oranının ayarlanması üretilen beyazın tonunu değiştirir. Bu sistemin yerini neredeyse tamamen Tri-Fosfor sistemi almıştır.

Apatitler de diğer fosfatlarla birlikte nükleer atıkların depolanması için önerilen bir ana malzemedir.

Apatit nadiren değerli taş olarak kullanılır. Temiz renkteki şeffaf taşlar fasetlenmiş ve geveze örnekler kabaşon kesilmiştir. Geveze taşlar kedi gözü apatit olarak bilinir, şeffaf yeşil taşlar kuşkonmaz taşı olarak bilinir ve mavi taşlar moroksit olarak adlandırılmıştır. Apatit kristali içinde rutil kristalleri büyümüşse, doğru ışıkta kesilmiş taş kedi gözü etkisi gösterir. Mücevher apatitinin başlıca kaynakları Brezilya, Myanmar ve Meksika'dır. Diğer kaynaklar arasında Kanada, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Hindistan, Madagaskar, Mozambik, Norveç, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka ve Amerika Birleşik Devletleri bulunmaktadır.

AmetistÖnceki Haber

Ametist

KalsedonSonraki Haber

Kalsedon