Bakır Üreticisi OZ Minerals, BHP’nin oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakır Üreticisi OZ Minerals, BHP’nin oluyor
Abone ol
Küresel Madenci BHP Grubu, Avustralyalı bakır üreticisi OZ Minerals'in 6,4 milyar ABD Dolar değerindeki hisselerinin devri için hissedarlardan destek alarak işlemlere başladı

Anlaşma, altın madencisi Newmont'un bu hafta Avustralyalı Newcrest için 19,5 milyar dolarlık teklif almasının ve Glencore'un Kanadalı Teck Resources için 22,5 milyar dolar teklif etmesinden sonra, son aylarda küresel madencilikte üçüncü en büyük anlaşma olmuştur.

Perşembe günü Adelaide'de yapılan hissedarlar toplantısında Oz Minerals'in yatırımcıları adına vekaleten oyların yaklaşık %78,9'u, BHP'den 26,50 A$ nakit ve Oz Minerals yatırımcılarına 1,75 A$ özel temettü ödemesi devir teklifinden yana olmuştur.

Yıllarca süren kemer sıkma, aramalarda kesintilere ve bilançoları düzeltmeye odaklanmaya ve son emtia patlamasında aşırı harcama yapmaktan bıkmış yatırımcıları yatıştırmaya yol açtıktan sonra madenciler, enerji geçişinin önemli unsuru olan yeni bakır kaynakları için çabalamaktadır.

Müşterileri arasında Tesla da var

Anlaşma, BHP'nin nikel beklentilerini artıracaktır. Oz Minerals'in Carapateena bakır madenini BHP'nin Güney Avustralya'daki Olympic Dam bakır madenine ve izabe (eritme) operasyonlarına yakın lokasyona getirecektir.

Stratejik olarak, BHP'nin hali hazırda Nickel West operasyonlarında nikel sülfat ürettiği Batı Avustralya'daki Oz Minerals'in West Musgrave nikel projesi aracılığıyla BHP'nin nikel arzını da artıracaktır. Müşterileri arasında Tesla yer almaktadır.

Oz Mineral cephesinde Oy Birliği

Nihai resmi izin, karar vermesi beklenen Avustralya Federal Mahkemesi'nin onayıdır. Anlaşma beklendiği gibi onaylanırsa, Oz Minerals hisseleri hemen askıya alınacaktır.

Oz Minerals yönetim kurulunun, teklifi oybirliğiyle desteklediğini de hatırlatalım…

Volkswagen, Endonezya ile Batarya’da ortak olduÖnceki Haber

Volkswagen, Endonezya ile Batarya’da ort...

Doğanlar Holding Bakır Madeni Yatırımı PlanlıyorSonraki Haber

Doğanlar Holding Bakır Madeni Yatırımı P...

Yorum Yazın