DİYOPSİT

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
DİYOPSİT
Abone ol
Diyopsit, ultramafik (kimberlit ve peridotit) magmatik kayaçlarda bulunur ve diyopsit bakımından zengin augit, olivin bazalt ve andezit gibi mafik kayaçlarda yaygındır. Diyopsit bazlı seramikler ve cam-seramikler çeşitli teknolojik alanlarda potansiyel uygulamalara sahiptir. Imperial College, İngiltere'den bilim insanları tarafından 1980'lerde yüksek fırın cürufu ve diğer atık ürünlerden 'silceram' adlı diyopsit bazlı bir cam-seramik üretilmiştir. Ayrıca cam-seramiğin potansiyel bir yapısal malzeme olduğunu da üretmişlerdir. Benzer şekilde, diopsit bazlı seramikler ve cam-seramikler biyomalzemeler, nükleer atık immobilizasyonu ve katı oksit yakıt hücrelerinde sızdırmazlık malzemeleri alanında potansiyel uygulamalara sahiptir.

Kimyasal Bileşimi, MgCaSi2O6
Kristal Sistemi, Monoklinik
Kristal Biçimi, Çoğunlukla kısa prizmatik kristalli, lamelli, sütunsal, masif veya tanesel

İkizlenme, {001} ve {100} yüzeylerinde yaygın
Sertlik, 5.5 - 6.5
Özgül Ağırlık, 3.22 - 3.38
Dilinim, {110} iyi, {100} ve {010} zayıf
Renk ve Şeffaflık, Renksiz, beyaz, gri, donuk yeşil, koyu yeşilimsi siyah, sarımsı kahverengi, kırmızımsı kahverengi, nadiren mavi; şeffaf-opağa yakın
Çizgi Rengi, Beyaz, grimsi
Parlaklık, Camsı
Ayırıcı Özellikleri, Kristal formu, rengi, yaklaşık dik açılı, iki yönlü dilinimi
Bulunuşu, Kalsiyumca zengin metamorfik kayalarda; bazik ve ultrabazik kayalarda, nadiren meteoritlerde ve skarn zonlarında bulunabilir.

 

DÖKÜM KUMUÖnceki Haber

DÖKÜM KUMU

DUMORTİYERİTSonraki Haber

DUMORTİYERİT