Dünya bakır açığının yaklaştığını anlamıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Dünya bakır açığının yaklaştığını anlamıyor
Abone ol
Bu sözler birkaç ay önce Glencore CEO'su Gary Nagle'ın yorumları oldu. “Ek bakır arzı olmazsa dünya duracaktır, bakır fiyatı da buna hazırlanmaktadır” demiştir

“Dünya bu konuyu anlamıyor. Büyük ölçekte bakır açığının yaklaştığı anlaşılmıyor.” Nagle’ın bu sözlerinden sonra Glencore, bakır ve kömür devi Teck Resources için 22,5 milyar dolar teklif etmiştir. Bu teklif, son zamanlarda bakır alanında önerilen birkaç işlemden biridir. Bakırdan en iyi anlayan şirketler ve bireyler, acilen mümkün olduğu kadar çok bakır biriktirmeye başlamış gibi görünmektedir.

Yeni arz eksikliğinin ötesinde, tezin temel kısmı, bakır talep tahminlerinin sürekli hızlanan enerji geçişi vaatlerine yanıt vermede yavaş görünmesi gerçeğidir. Wood Mackenzie'nin tahminlerine göre, elektrikli araç ("EV") içten yanmalı motorlu araçtan 3 kat daha fazla bakır gerektirmektedir. Otobüsler en az 10 kat daha fazlasını gerektirmektedir. Daha büyük ve daha ağır ulaşım araçları daha da fazlasını gerektirmektedir. Bu durum da Enerji Bakanı Jennifer Granholm'un tamamen elektrikli filo işleten ABD ordusuna destek vermesi konusunda kafa karışıklığına yol açmaktadır. Gereken bakır miktarı, olasılıkla bu belirli hedefin önündeki en küçük engellerden biridir, ancak her iki durumda da, insanlar bu hedeflere ulaşmak istiyorsa, bu tekliflerin her biri başka bir talep sıkışıklığıdır.

Araçlarda gereken ekstra bakır, özellikle Çin ve Hindistan kendi şebekelerini inşa ederken, şarjı her yerde hazır hale getirmek için gerekli olan elektrifikasyon girdilerinden önce gelmektedir. Çin'in şebeke gelişimi, konut sektöründeki gerilemeyi telafi etmeye yardımcı olarak, anlamlı ölçüde bakır talebini artırmayı başarmıştır. Emtia Stratejisti Michael Widmer, Bank of America'nın BAC +%2,7 2023 metal özet raporunda, "Bunu bir adım öteye taşıyarak... Çin'in şebeke harcamaları, ekonominin genelindeki zayıflığı telafi etmiştir: Gerçekten de, elektrik altyapısının inşası konut piyasasındaki zayıflığı tamamen telafi etmiştir," demiştir. Bu talep kaynağı, geniş elektrikli araçların benimsenmesi daha sağlam şebekelere bağlı olacağından artma potansiyeline sahiptir. Bakır, hangi güç kaynağının elektriği ürettiğine bakılmaksızın iletim için gerekli olduğundan, son anlaşmalarda bir faktör olan enerji geçişinde potansiyel olarak daha güvenli bir bahistir.

2022, bakır odaklı anlaşmaların başını çektiği madencilik alıcılarının altından çok baz metal anlaşmalarına harcama yapmasıyla dört yıllık trendin tersine döndüğünü göstermiştir. Bu anlaşmaların çoğu, keşif amaçlı olanlar yerine varlık üretmeye yönelik olmuştur. Alıcıların mevcut operasyonlar için daha fazla harcamaya istekli olması, insanların bakıra güvenmelerinin başka bir nedenini, özellikle de yeni geliştirme eksikliğini göstermektedir. Yeşil enerji geçişi için kritik olan projeler, ironik şekilde veya ne yazık ki, ESG nedenleriyle onaylanmamaktadır. On yıllık izin, şirketlerin gördüğü tedarik açığını azaltmaya yardımcı olmayacaktır ve dünyanın geri kalanı aynı şeyi fark ettiğinde, mümkün olduğu kadar çok üretim varlığını kontrol etmek istiyorlar gibi görünmektedir.

2023 bakır anlaşmaları, Glencore'un Teck Resources için yaptığı 22,5 milyar dolarlık spontan teklifin liderliğinde şimdiden 2022'nin ötesine geçmiştir. Sadece son birkaç ayda yapılan ek anlaşmalar, diğer bakır üreticileri ve varlıkları için Lundin Mining, BHP, First Quantum ve Hudbay Minerals tarafından önerilen satın almaları içermektedir. Glencore'un başarılı bir anlaşma sonrasındaki potansiyel planlarından biri, birleşik kömür işine son vermek ve dünyanın en büyük bakır üreticilerinden biri olmaya odaklanarak ilerlemeye devam etmek olacaktır. Dünya, araştırdığınız ve herkesi hakkında uyardığınız açığı fark ettiğinden, bakır üreticilerinin sonunda tam değer elde edeceğini düşünüyorsanız, bu plan büyük ölçekte stratejik anlam ifade etmektedir.

Deprem Krom Madeninin Kotunu 12 Metre DüşürdüÖnceki Haber

Deprem Krom Madeninin Kotunu 12 Metre Dü...

SERHAM 2023 Yönetim Kurulu Başkanı: Kazım DemirSonraki Haber

SERHAM 2023 Yönetim Kurulu Başkanı: Kazı...