Dünya Bankası Uyardı: 2023’te Metal Fiyatları…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Dünya Bankası Uyardı: 2023’te Metal Fiyatları…
Abone ol
Dünya Bankası'nın Emtia Piyasaları Görünümü (Commodity Markets Outlook) raporuna göre, metal fiyatlarının 2023'te ve 2024'te düşeceği tahmin edilmektedir. İşte detaylar

2023'ün ilk çeyreğinde, bankanın metal ve mineral fiyat endeksi, Çin'deki güçlü toparlanmayı ve iyileşen küresel büyüme beklentilerine yönelik iyimserliği yansıtarak %10 artmıştır.

Bankaya göre, başta demir cevheri ve kalay olmak üzere tüm metal fiyatları bu çeyrekte yükselmiştir.

Banka, "Ancak, bu iyimserlik azalmıştır ve fiyatların çoğu, çeyreğin sonunda Ocak ayındaki yüksek seviyelerinden gerilemiştir" demiştir.

Çin'in çelik sektöründen gelen güçlü talep nedeniyle demir cevheri fiyatları kalan tek sağlam fiyattır.

Dünya Bankası'nın Prospects Group Baş Ekonomisti Valerie Mercer-Blackman, "Yılın başlarında biraz artan metal fiyatlarının, öncelikle zayıf küresel talep ve iyileşen arz nedeniyle geçen yıla göre %8 düşmesi beklenmektedir" demiştir.

Dünya Bankası'nın Emtia Piyasaları Görünümü raporuna göre, metal fiyatlarının 2023'te %8 ve 2024'te %3 daha düşeceği tahmin edilmektedir.

Bankaya göre, uzun vadede enerji geçişi, başta lityum, bakır ve nikel olmak üzere bazı metallere yönelik talebi anlamlı ölçüde artırabilir.

 

Baz metal indeksi ve demir cevheri fiyatları

(Ocak 2019 – Ocak 2023)

 

Geçici darboğazların çözülmesiyle birlikte üretimdeki toparlanmanın 2023'te alüminyum fiyatlarını %11 oranında düşürmesi beklenmektedir.

Bakır fiyatlarının 2023'te 2022'ye kıyasla %4 ve arz koşulları iyileştikçe 2024'te %6 daha düşeceği tahmin edilmektedir.

Nikel fiyatlarının 2023'te yaklaşık %15 düşeceği tahmin edilmektedir. Enerji fiyatlarının düşmesi ve Avrupa’da çoğu izabe tesisinin yeniden faaliyete geçmesi ile birlikte çinko fiyatlarının bu yıl %20 düşeceği tahmin edilmektedir.

Mercer-Blackman, "Ancak uzun vadede, enerji geçişi bazı metallere, özellikle lityuma, bakıra ve nikele yönelik talebi anlamlı ölçüde artırabilir" demiştir.

Gelecekteki büyüme beklentilerine ilişkin artan belirsizlik, enflasyona ilişkin süregelen endişeler ve ilk çeyrekteki finansal stres nedeniyle güvenli liman talebinin artışı ile değerli metal fiyatlarının 2023'te %6 artması beklenmektedir.

Kömür fiyatlarının 2023 yılında %42 oranında düşmesi beklenmektedir.

Siro Batarya Fabrikası nerede? Siro Energy detaylarıÖnceki Haber

Siro Batarya Fabrikası nerede? Siro Ener...

Çin'den Elektrikli Araç Bataryasında Yeni AtılımSonraki Haber

Çin'den Elektrikli Araç Bataryasında Yen...