Granat Grubu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Granat Grubu
Abone ol
Lal taşı, Bronz Çağı'ndan beri değerli taş ve aşındırıcı olarak kullanılan bir grup silikat mineralidir.Tüm garnet türleri benzer fiziksel özelliklere ve kristal formlarına sahiptir, ancak kimyasal bileşim bakımından farklılık gösterir. Farklı türler pirop, almandin, spessartin, grossular (çeşitleri hessonit veya tarçın taşı ve tsavorittir), uvarovit ve andradittir. Kırmızı lal taşları Geç Antik Roma dünyasında ve Batı Roma İmparatorluğu topraklarını ele geçiren "barbar" halkların Göç Dönemi sanatında en yaygın kullanılan değerli taşlardı. Özellikle Sutton Hoo'da olduğu gibi Anglo-Sakson İngiltere'sinden Karadeniz'e kadar bulunan ve genellikle lal taşı kloisonné olarak adlandırılan kloisonné tekniğindeki altın hücrelerde kakma olarak kullanılmışlardır. Roma, Yunanistan, Orta Doğu, Serika ve Anglo Saksonlar da dahil olmak üzere eski dünyada binlerce Tamraparniyan altın, gümüş ve kırmızı lal taşı sevkiyatı yapılmıştır; Staffordshire Hoard ve Norfolk'taki Winfarthing Kadın iskeletinin kolye ucu gibi son bulgular, Güney Hindistan ve antik çağlardan beri değerli taş üretimiyle bilinen Tamraparni (antik Sri Lanka) ile yerleşik bir mücevher ticareti rotası olduğunu doğrulamaktadır.

Kimyasal Bileşimi, X3Y2Si3O12
Pirop ; Mg3Al2Si3O12
Almandin ; Fe3Al2Si3O12
Spessartin ; Mn3Al2Si3O12
Grossular ; Ca3Al2Si3O12
Uvarovit ; Ca3Cr2Si3O12
Andradit ; Ca3Fe2Si3O12
Kristal Sistemi, Kübik

Kristal Biçimi, Çok yüzlü (İcositetraedre; 24 yüzeyli, rhombododecaedre veya bunların kombinasyonu) kristalleri yaygındır.
Sertlik, 6 - 7.5
Özgül Ağırlık, 3.6 - 4.3
Renk ve Şeffaflık, Pirop, almandin ve spessartin koyu kırmızı, kahverengi ve siyaha yakın; uvarovit yeşil; grossular kahverengi, mat yeşil ve beyaz; andradit sarı
Parlaklık, Camsı, reçinemsi
Ayırıcı Özellikleri, Sertliği, çok yüzlü kristal formu, özgül ağırlığı ve rengi
Bulunuşu, Metamorfik ve magmatik kayalarda yaygın olarak bulunan bir mineral grubudur. Pirop, magmatik kayalarda ve özellikle de peridotit, serpantinit ve kimberlit türü kayalarda; almandin, sist ve gnayslarda; uvarovit, krom içeren serpantinitlerde; grossular ve andradit, metakarbonatlarda olusur. Akarsu çökellerinde sıkça granat minerallerine rastlanabilir. Bazı türleri süstaşı olarak kullanılabilir.

 

GlokofanÖnceki Haber

Glokofan

HALLOYSİTSonraki Haber

HALLOYSİT