Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk YEK Belgeli elektrik üretim tesisleri için yeni fiyatlama ve güncel sürelerden memnun.
Şentürk, YEK Belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar ve sürelerin güncellenmesine ilişkin değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi:
"Uzun zamandır ilgili kurumlarla, yatırımcılarımızla üzerinde çalıştığımız ve gerçekleşmesini beklediğimiz YEKDEM güncellemesi 1 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1 Temmuz 2021 tarihinde başlayarak 31 Aralık 2030 tarihine kadar işletmeye giren/girecek YEK belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak fiyat ve süreler belirlenirken, karara göre; destekleme kısmında uygulama fiyatında Türk Lirası geçerli olacak iken, ödemelerde taban ve tavan fiyat ilkeleri benimsenerek, aylık Dolar’a endeksli güncellemeler yapılacak ve eskalasyon işlemi uygulanacak.
Ayrıca 1 Temmuz 2021 ile bugüne kadar devreye girmiş tesisler için herhangi bir fiyat farkı ödenmeyecek.
Verilen karara göre; yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu santrallerden olan jeotermal elektrik santralleri için uygulanacak sabit fiyat alım süreleri 15 yıl ve yerli katkı payı ilave fiyat uygulama süresi de 5 yıl olacak.
Düzenlemeyle birlikte en uzun destek süresi jeotermal santrallere ve pompaj depolamaları hidroelektrik santrallere verilmiş oldu.
Güncellemeye göre JES’ler için destek ödemesi KWh başına 202 Kuruş, alım fiyatlarında taban fiyat 9,45 Cent/KWh ve tavan fiyat 11,55 Cent/KWh şeklinde uygulanacak. Yerli katkı ise JES’ler için 28,80 Kuruş/KWh şeklinde uygulanacak.
Uzun süreli destekler sayesinde JES lerin uzun vadeli finansman sağlayabilme imkanı da olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda TL bazında verilen destekler sebebiyle özellikle yatırım maliyeti oldukça yüksek olan jeotermal elektrik santral yatırımları uygun fizibilite şartlarından çıkmış, santral ekipmanlarımızın yurtdışından temini zorlaşmış ve yerli ekipman kullanımda da ekonomik anlamda zorluklarla karşılaşmaya başlamıştık. Bu sebeple kurulu güçte yıl sonu hedeflerimize ulaşamamış ve santrallerden sağlanacak enerjiyi verimli düzeyde kullanamamış ve yatırımlarımıza devam edemez duruma gelmiştik.
Uygulamanın değişmesi ve yenilenebilir enerji santrallerinden daha aktif elektrik üretimi sağlayarak, yatırımların artabilmesi için bu güncelleme gerekliydi.
Yatırımcılar olarak bu karardan memnuniyet duyduğumuzu ve yatırımlarımızın hızla devam edebileceğini belirtmekten mutluluk duyuyoruz.
Çabalarımızın sonuç verdiğini, yatırımcının desteklendiğini ve yenilenebilir enerjinin hakkaniyetle daha fazla desteklendiğini görmek bizleri gururlandırmıştır.
Çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız."