Kalsedon mumsu bir parlaklığa sahiptir ve yarı saydam veya yarı saydam olabilir. Geniş bir renk yelpazesine sahip olabilir, ancak en yaygın olarak görülenler beyazdan griye, grimsi-maviye veya soluktan neredeyse siyaha kadar değişen bir kahverengi tonudur. Ticari olarak satılan kalsedonun rengi genellikle boyama veya ısıtma yoluyla arttırılır.
Kalsedon çok çeşitli türlerde ortaya çıkar. Birçok yarı değerli değerli taş aslında kalsedon formudur. Daha dikkate değer kalsedon çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Akik, şeffaflık veya çok renkli kavisli veya açısal bantlama gibi renk desenleriyle karakterize edilen bir kalsedon çeşididir. Opak çeşitler bazen jasper olarak adlandırılır. Ateş akik kahverengi bir arka plan üzerinde yanardöner fenomenler gösterir; iris akik, taşın içinden ışık (özellikle noktasal ışık) parlatıldığında olağanüstü yanardönerlik gösterir. Manzara akiği, taşı manzaraya benzeten bir dizi farklı mineral safsızlığı içeren kalsedondur.
Carnelian (cornelian olarak da yazılır) berrak-şeffaf kırmızımsı-kahverengi bir kalsedon çeşididir. Tonu soluk turuncudan neredeyse siyaha yakın yoğun bir renge kadar değişebilir. Kırmızıdan ziyade kahverengi olan sard, carnelian'a benzer.
Krizopraz (krizofraz olarak da yazılır) nikel oksit ile renklendirilmiş yeşil bir kalsedon çeşididir. (Krizoprazın daha koyu çeşitleri prase olarak da adlandırılır. Bununla birlikte, prase terimi yeşil kuvarsı tanımlamak için de kullanılır ve bir dereceye kadar kesin olarak tanımlanmış bir mineral çeşidinden ziyade bir renk tanımlayıcısıdır).
Mavi renkli kalsedon, rengi yeterince zenginse bazen "mavi krizopraz" olarak adlandırılır, ancak rengini bakırın varlığından alır ve nikel içeren krizopraz ile büyük ölçüde ilgisi yoktur.
Ateş akik, yanardöner bir etkiye neden olan götit veya limonit kalıntıları içeren bir kalsedon çeşididir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor dahil olmak üzere çok çeşitli yanardöner renkler sergileyebilir.
Heliotrope, kan damlalarına benzeyen kırmızı demir oksit kalıntıları içeren yeşil bir kalsedon çeşididir ve heliotrope alternatif olarak kan taşı adını verir. Benzer bir çeşitte, lekeler bunun yerine sarıdır ve plazma olarak bilinir.
Yosun akik yeşil filament benzeri kalıntılar içerir ve yüzeysel olarak yosun veya mavi peynir görünümü verir. Ayrıca yosun akikine benzeyen ağaç akiği de vardır, ancak yeşil filamentlerle düz beyazdır, oysa yosun akiği genellikle şeffaf bir arka plana sahiptir, bu nedenle "yosun" 3 boyutlu görünür. Akik'in belirleyici özelliği olan eşmerkezli bantlama özelliğinden yoksun olduğu için gerçek bir akik formu değildir.
Krom kalsedon, krom bileşikleri tarafından renklendirilen yeşil bir kalsedon çeşididir. Zimbabve'de bulunduğunda "mtorolit" ve Bolivya'da bulunduğunda "chiquitanita" olarak da bilinir.
Oniks, siyah ve beyaz bantlı bir akik çeşididir. Benzer şekilde, kahverengi, turuncu, kırmızı ve beyaz bantlı akik sardonyx olarak bilinir.
Grönland'da, Disko-Nuussuaq bölgesinde (Batı Grönland) ve Scoresby Sound bölgesinde (Doğu Grönland) Paleosen volkanik tabakalarından beyaz ila grimsi kalsedon bilinmektedir. Adanın güney kıyısı boyunca uzanan volkanik kayalarda oluşan Illorsuit'ten açık mavi bir kalsedon çeşidi bilinmektedir. Mavimsi, buza benzer rengi nedeniyle yerel adı Kalsedon Buz Mavisi'dir.