Krizolit

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Krizolit
Abone ol
Sarı-yeşil peridot krizolit (Yunanca: "altın taş") olarak adlandırılmıştır; çeşitli ilgisiz mineraller için kullanılan bu terim değerli taş için daha az yaygın hale gelmiştir. Peridot genellikle basamaklı kesim ile yontulur.

Peridotit, iklim değişikliğiyle ilgili sera gazı tutma işleminin bir parçası olarak atmosferik CO2'yi yakalamak ve depolamak için düşük maliyetli, güvenli ve kalıcı bir yöntemde potansiyel olarak kullanılabilir. Peridotitin CO2 ile reaksiyona girerek katı karbonat benzeri bir kireçtaşı veya mermer minerali oluşturduğu zaten biliniyordu; ve bu süreç, CO2'nin yeraltı peridotit oluşumuna enjekte edilmesini sağlamak için basit delme ve hidrolik kırılma ile bir milyon kat veya daha fazla hızlandırılabilir.

Peridotit, adını aslen Kızıldeniz'deki St John's Adası'nda çıkarılan ve günümüzde Arizona'daki San Carlos Apache Kızılderili Bölgesi'nde çıkarılan camsı yeşil bir mücevher olan değerli taş peridottan almaktadır.

Düşük sıcaklıklarda hidratlanmış peridotit, krizotil asbest (bir serpantin formu) ve talk içerebilen serpantinit için protolittir.

Kümülat peridotitli katmanlı intrüzyonlar tipik olarak sülfit veya kromit cevherleri ile ilişkilidir. Peridotitlerle ilişkili sülfitler nikel cevherleri ve platinoid metalleri oluşturur; bugün dünyada kullanılan platinin çoğu Güney Afrika'daki Bushveld Igneous Complex ve Zimbabwe'deki Great Dyke'dan çıkarılmaktadır. Peridotitlerde bulunan kromit bantları dünyanın başlıca krom kaynağıdır.

KehribarÖnceki Haber

Kehribar

KrizoprazSonraki Haber

Krizopraz