Madencinin hassas noktası 16 ncı madde değişti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Madencinin hassas noktası 16 ncı madde değişti
Abone ol
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16 ncı maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7442 Sayılı, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 05 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.

6831 nolu Orman Kanunu’ndaki madencilik yatırımlarını ilgilendiren değişiklikler Madde 10’da yer aldı. Yapılan düzenlemeler ile ilgili yorumları en kısa zamanda sizlere ileteceğiz.

Yapılan değişiklikler şöyle:  

 

MADDE 10- 6831 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, fon bedelleri hariç, bedeli alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilir. Ancak, temditler dahil ruhsat süresince müktesep haklar korunmak kaydı ile Devlet ormanları sınırları içindeki tohum meşcereleri, gen koruma alanları, muhafaza ormanları, verimli orman alanları, orman parkları, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının muvafakatine bağlıdır. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin; baraj, gölet, liman ve yol gibi yapılarda dolgu amaçlı kullanacağı her türlü yapı hammaddesi üretimi için yapacağı madencilik faaliyetleri ile zorunlu tesislerinden bedel alınmaz.”

“Madencilik faaliyetlerinin ve faaliyetlerle ilgili her türlü yer, yol, bina ile tesislerin hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya özel ormanlarda yapılmak istenmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Bu takdirde kullanım bedeli, kullanım süresi, yapılan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilir.

Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanları rehabilite edilir. Rehabilite maksadı ile bu alanların orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için büyükşehir mücavir alanlarında büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında izin verilebilir veya Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ihale mevzuatına göre gerçek ve tüzel kişilere yaptırılabilir.”

İsveçli Sandvik’e Kanadalı Torex’ten 63M $ SiparişÖnceki Haber

İsveçli Sandvik’e Kanadalı Torex’ten 63M...

Madencilik Sektörü İhracat Şampiyonları Belli olduSonraki Haber

Madencilik Sektörü İhracat Şampiyonları...

Yorum Yazın