Madenciye Elektrik Üretimi Serbest Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Madenciye Elektrik Üretimi Serbest Oluyor
Abone ol
Maden işletme ruhsat sahipleri, atıl durumdaki taşınmazlarında 29 yıla lisansız elektrik üretimi yapabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, kullanılmayan hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması ile ilgili müjdeyi sosyal medya hesabında yayınladı. Paylaşımında “Hem çevre dostu hem ekonomik! Atıl durumda, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare hazine arazisini ekonomimize kazandırıyoruz. Bu arazilere rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. Böylelikle 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlayacağız.” İfadelerine yeren Murat Kurum yoğun ilgi ile karşılaştı. 

Bakanlık tarafından yönetilen Milli Emlak Müdürlüğünce, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarını arttırmak amacıyla çeşitli projeler yürütülüyor. Açıklanan projeye göre de tarımsal kullanıma uygun olmayan hazine taşınmazları üzerinde güneş ve rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretimini lisansız şekilde yapabilecek. 

Maden ve jeotermal işletme ruhsat sahipleri de bu projeden yararlanabilecek. Mesken ve aydınlatma abone grubunda yer alanlar hariç kendi ihtiyaç duyduğu elektriği üretmek amacıyla maden ve jeotermal işletme ruhsat sahipleri, sanayiciler, kamu ve özel hizmetler sektöründe yer alan kişiler ve tarımsal faaliyetlerde bulunan kişiler de elektrik üretim projesini değerlendirebilecekler arasında yer alıyor. 

Atıl durumdaki taşınmazlar üzerinde lisansız elektrik üretimi için oluşturulacak irtifak hakkı ve kullanma iznine ilişkin ihaleler, rayiç bedelin yüzde biri üzerinden açık arttırma ile belirlenecek. Gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda 29 yıla kadar irtifak hakkı veya kullanım izni verilecek.

Ortadoğu Sondaj 2022 Maden Türkiye FuarındaÖnceki Haber

Ortadoğu Sondaj 2022 Maden Türkiye Fuarı...

COVERİNGS 2023 Milli Katılım Başvuruları BaşladıSonraki Haber

COVERİNGS 2023 Milli Katılım Başvuruları...