PLAJİYOKLAZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
PLAJİYOKLAZ
Abone ol
Plajiyoklaz, feldspat grubu içerisinde yer alan bir dizi tektosilikat (çerçeve silikat) mineralidir. Belirli bir kimyasal bileşime sahip belirli bir minerale atıfta bulunmak yerine, plajiyoklaz, daha doğru bir şekilde plajiyoklaz feldispat serisi olarak bilinen sürekli bir katı çözelti serisidir. Jeologlar için magmatik kayaçların sınıflandırılmasındaki önemine ek olarak, plajiyoklaz inşaat agregası, boyut taşı olarak ve toz halinde boya, plastik ve kauçukta dolgu maddesi olarak pratik kullanım alanı bulur. Sodyum bakımından zengin plajiyoklaz cam ve seramik üretiminde kullanılır.

Kimyasal Bileşimi, NaAlSi3O8 - CaAl2Si2O8
Kristal Sistemi, Triklinik
Kristal Biçimi, Prizmatik ya da levhamsı kristalli; masif, tanesel

İkizlenme, Polisentetik ikizlenme çok yaygın ve tipiktir. Albit, periklin, karlsbad, Baveno ve Manebach yasalarına göre ikizleri yaygındır.
Sertlik, 6 - 6.5
Özgül Ağırlık, 2.6 - 2.8
Dilinim, İki yönde; iyi
Renk ve Şeffaflık, Genellikle beyaz, bazen pembe, yeşilimsi veya kahverengimsi; şeffaf-yarı şeffaf
Parlaklık, Camsı
Ayırıcı Özellikleri, Potasyum feldspatlardan polisentetik ikizlenmesiyle ayrılır. Albit, oligoklas, andezin, labradorit, bitovnit ve anortit olmak üzere, kimyasal bileşimindeki değişikliğe göre değişik türleri vardır. Bu mineraller, mikroskop altında birbirlerinden ayrılabilir.  
Bulunuşu, Özellikle magmatik kayalarda çok yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Magmatik kayaların sınıflamasında temel oluşturur. Sodik plajiyoklas, daha çok granitik magmatik kayaların bileşiminde yer alırken, kalsik plajiyoklas, bazaltların ve gabroların ana bileşenleri arasında yer alır. Çok değişik türden metamorfik (şist, gnays, amfibolit) kayalarda ve sedimanter kayalarda (detritik taneler halinde) bulunabilir.

ENARJİTÖnceki Haber

ENARJİT

GALENİTSonraki Haber

GALENİT