Tesla, bataryalarının tipini değiştiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Tesla, bataryalarının tipini değiştiriyor
Abone ol
Tesla, yeni bataryalarda Tesla'nın daha uzun menzilli araçlarında kullanmaya devam edeceği nikel-kobalt-alüminyum yerine lityum-demir-fosfat (LFP) kimyasalını kullanacak…

Otomobil üreticisi Çarşamba günü yayınlanan yatırımcıya yönelik üçüncü çeyrek açıklamasında, Tesla'nın tüm standart menzilli elektrikli araçlarında kullandığı batarya kimyasını lityum-demir-fosfat (LFP) katotlu versiyon ile değiştirdiğini ifade etmiştir.

Girişim, Tesla için olasılıkla fiyatları yükseltmek zorunda olmasa da tamamen elektrikli otomobillerindeki kar marjlarını artırmanın bir yoludur. Geçmişte Tesla, ara sıra yaptığı araç fiyatı değişiklikleri nedeniyle eleştirilmiştir.

Şirket, halihazırda Şanghay'daki fabrikasında LFP kimyasalını içeren araçlar üretmektedir. Bu otomobilleri, Çin’de, Asya-Pasifik bölgesinde ve Avrupa'da satmaktadır.

Malzeme araştırmacısı ve danışmanı Roskill'e göre Çin, genellikle bu tür bataryaların kullanımını teşvik etmektedir. Şirket, LFP katot üretiminin yaklaşık %95'inin Çin'de gerçekleştiğini belirtmektedir.

Tesla, ABD'deki Model 3 rezervasyonu sahiplerine, Tesla'nın daha önce Kuzey Amerika'da satılan Model 3 sedanlar için kullandığı Nikel Kobalt Alüminyum Oksit (NCA) hücreleri yerine LFP hücreleriyle üretilmiş bataryası olan bir otomobili kabul edip etmeyeceklerini sormuştur.

Guidehouse Insights baş analisti Sam Abuelsamid, "LFP'nin hem olumlu hem de olumsuz yanları mevcuttur. Anlamlı ölçüde daha ucuzdur ve nikel veya kobalt gerektirmez. Ayrıca daha stabildir. Bu özellik de LFP’yi daha güvenli kılar." demiştir.

Önemli dezavantajı ise, hücrelerin daha az enerji yoğun olması ve bu nedenle, diğer hücrelerle aynı ağırlığa yönelik daha düşük aralıkta enerji sundukları anlamına gelir. Abuelsamid, soğuk havanın da hücreleri daha fazla etkilediğini söylemiştir.

Abuelsamid, Tesla'nın değişikliğinin "olasılıkla akıllı bir fikir olduğunu, çünkü şirketin olasılıkla daha düşük fiyatlara yönelmeyeceğini ve bu nedenle olasılıkla kârlarını artıracağını" ifade etmiştir.

Abuelsamid'e göre, Ford Motor ve Volkswagen gibi diğer otomobil üreticileri, daha düşük fiyatlı modellere yönelik batarya kimyasalına ilgi duyduklarını ifade etmiştir. Ayrıca, teslimat kamyonları gibi yüzlerce kilometre menzile gereksinim duymayan ticari araçlar için özellikle bu durumun çekici olduğunu söylemiştir.

Uzun süredir Tesla “boğası” olan Snow Bull Capital CEO'su Taylor Ogan, CNBC'ye “LFP bataryaları daha ucuzdur ve daha güvenlidir. Bu kimyasal ile aracınızın bataryasını %100'e kadar şarj edebilir ve uzun vadede bozunma endişesi duymazsınız. Diğer bir konu ise, bu bataryaların geri dönüşümünün gerçekten çok kolay olmasıdır. Ve bu bataryalar için hammadde tedarik edilmesi etik olarak daha kolaydır. Bu nedenle, demir bazlı bataryalar hali hazırda Çin'in bataryasıdır ve standart menzilli otomobiller için gereksiniminiz olanların tümüdür” demiştir.

Bu tür batarya hücrelerinin en büyük iki üreticisi CATL ve BYD'dir. Tesla, şirketlerin daha önce açıkladığı üzere CATL'den hali hazırda batarya tedarik etmektedir.

Tesla, karar hakkında “global olarak Lityum Demir Fosfat (LFP) batarya kimyasına geçildiğini” ifade eden yatırımcıya yönelik bilgiler dışında ek ayrıntı sağlamamıştır.

Tesla, yoruma henüz yanıt vermemiştir.

- CNBC’den Lora Kolodny bu rapora katkıda bulunmuştur.

Sektörde büyük bir işsizlik dalgası yaşanacakÖnceki Haber

Sektörde büyük bir işsizlik dalgası yaşa...

Yozgat'ta Gündem Yeniden UranyumSonraki Haber

Yozgat'ta Gündem Yeniden Uranyum