TÜPRAG, Türkiye'nin ilk kadın yeraltı vardiya amiri, ilk ve tek kadın kaya kamyonu operatörü ile kadın jeoloji ve maden mühendisleriyle işletmelerini donattığını bildirdi
MADEN SEKTÖR KURULU’NDAN, DÜŞÜK BEDELLİ MERMER İTHALATINA AÇIKLAMA
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu, son dönemlerde piyasa fiyatlarının çok altında Mısır’dan ithal edilen mermerlerle ilgili harekete geçti. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’na bir yazı gönderen TİM Maden Sektör Kurulu; yapılan işlemlerin piyasadaki ve ihracattaki dengeleri bozduğuna, artan ithalat ve farklı GTİP kodları kullanarak işlemlerin yapılmasının yerli üreticiyi zorladığına dikkat çekti. Bakanlığa gönderilen yazıda, “Mısır’dan gelen düşük bedelli ürünlerle yerli üretici rekabet edemiyor, üretimlerini kısıyor. Üyelerimiz sorunun çözümünü talep ediyor.” denildi.
Son dönemde Mısır’dan piyasa fiyatının çok altında düşük bedellerle mermer ithalatı yapıldığını ifade eden mermer sektöründe faaliyet gösteren madenciler, bu işlemlerin durdurulması için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’ne (İMİB) başvuruda bulundu. Yapılan başvuruların ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu harekete geçti. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EİB), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Denizli İhracatçılar Birliği’nin (DENİB) bir araya gelerek oluşturduğu TİM Maden Sektör Kurulu, konuyu Ticaret Bakanlığı’na taşıdı.
ETKİSİ ARTARAK HİSSEDİLİYOR
TİM Maden Sektör Kurulu tarafından Ticaret Bakanlığı’na gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Birliklerimiz üyelerinden gelen bildirimlerde; son dönemde Mısır’dan piyasa fiyatının çok altında düşük bedeller ile mermer ithalatı yapıldığı, ithal edilen ürünlerin miktarının her geçen gün arttığı, üretici firmalarımızın bu fiyatlar ile rekabet edememesi nedeni ile üretimlerini kıstığı veya ithalata yöneldiği ifade edilmektedir. Yapılan bu mermer ithalatının olması gereken mermer GTİP’leri yerine 680223 ve 680293 nolu granit GTİP’leri üzerinden yapıldığı, artan ithalatın piyasayı bozucu etkisinin olduğu ve yerli üreticiye zarar verdiği, daralan iç pazar nedeniyle etkisinin artarak hissedildiği yine üyelerimizce dile getirilerek sorunun çözümü amacıyla girişimlerde bulunulması talep edilmektedir.”
MİKTARDA YÜZDE 247, DEĞERDE İSE YÜZDE 203 ARTIŞ VAR
Mısır’dan yapılan ithalata bakıldığında, yoğun olarak kullanılan 680293100000 nolu GTİP üzerinden geçen yıl ilk 2 ayda 4 bin 575 ton karşılığı 1 milyon 153 bin 160 dolarlık ithalat yapıldığı belirtilen yazıda; “Bu yıl ilk 2 ayda ise 15 bin 886 ton karşılığı 3 milyon 505 bin 505 dolar ithalat yapıldığı görülmektedir. Birim fiyat geçen yıl aynı dönemde ton başına 252 dolar seviyesindeyken bu yıl ton başına 220,66 dolara gerilemiştir. İlk 2 aya bakıldığında miktarda yüzde 247,19; değerde ise yüzde 203,99 oranında artış yaşanmıştır. Gereğinin yapılmasını arz ederiz.” denildi.
KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya da İMİB üyelerine gönderilen yazıda konunun Ticaret Bakanlığı’na taşındığı bilgisini verdi. Yazıda, şu ifadeler kullanıldı: “Piyasanın ve ihracatımızın dengelerini bozacak Mısır’dan ithal edilen doğal taş ithalatına yönelik sorunun çözümüne ilişkin konuyu Ticaret Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlüklerine ilettik. Artan ithalat, ithalatın farklı GTİP numaraları kullanılarak yapılması ve sektörümüz üzerindeki olumsuz etkisi gibi hususlarda ilgili mercileri bilgilendirerek gerekli önlemlerin alınmasını talep ettik. Konuyla ilgili bilgi ve belgelerin Birliğimize iletilmesi durumunda ilgili kurumlarımız ile paylaşarak takip edeceğiz.”