Türk Şirketlerinden Altına İlgi Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Şirketlerinden Altına İlgi Artıyor
Abone ol
Son yıllarda yurtdışında altın ve değerli maden arayışındaki yarışta Koç Holding, MNG ve Cengiz Holding gibi Türk şirketleri de boy göstermeye başladı.

Büyük şirketlerin öncülüğünde devam eden altın arayışına son dönemlerde kamu ve özel kurum ve şirketlerden de ilgi artıyor. Afrika’da altın arayışına giren Afro Türk SA, Burkina Faso’da iki ayrı maden işletmesi için yerel mevkilerden izin aldı. Bu anlaşma ile Qudalan ve Soum eyaletindeki altınları çıkarmaya başlayacak.

İstanbul Havalimanı’nın da yapımında yer alan firmalardan biri olan MNG de altın arayışında ilerlemek isteyen şirketlerden biri. Liberya ve Burkona Faso da çalışmalarına devam eden şirketin 2017 yılının ilk yarısında üretim miktarı 120 bin onsa ulaşmış durumdadır. Şu anda üretiminin 320 bin onsun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Afrika ülkelerinde maden arayışında bulunmak isteyen firmaların duraklarından biri de Sudan. Sudan’lı Maden Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Denizli Şirketi’nin Sudanlı Business Haidar Mining şirketi ile ortaklık anlaşmasında bulunduğu öğrenildi.

Cengiz Holding ise son birkaç yıldır özelleştirmelerden aldığı madencilik projeleriyle dikkat çekiyor. Yılda 100 bin metreden fazla sondaj çalışması yaptığı bilinen Cengiz Holding, bakır, alüminyum, antimuan ve fosfat kayası alanlarındaki çalışmaları ile de dikkat çekiyor.

Kazakistan’da da Türk şirketlerin maden çalışmaları ortaklıklarile devam ediyor. Türk ve Kazak şirketler birlikte gerçekleştirdikleri jeolojik çalışmaların ardından ortak girişim faaliyetleri oluşturmayı planlıyor. Ankara merkezli D Mineral şirketi ise madencilik sektöründeki 30 yıllık tecrübelerini ortaklık ile güçlendirmek istiyor.

Trump Towers, Mashattan, Almondhill gibi önemli projelerde imzası bulunan Taşyapı İnşaat da Özbekistan’da altın çalışmalarına başlayacak şirketler arasında. Maden Tetkik ve Arama kuruluşu ise Özbekistan’a yönelen bir başka şirket. Özbekistan Jeoloji ve Mineral Kaynaklar Devlet Komitesi Başkanı Babur İslamov ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız başkanlığındaki heyet, Hurob ve Aydım-Jetimtau sahalarında çalışmalara başlayacağını belirtti.

Koç Holding şirketlerinden biri olan Demir Export yurtdışındaki maden çalışmaları için İrlanda’da Conroy adlı bir firma ile mütabakat imzaladı. Ortağıyla İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’da maden aramaya başladı. Anlaşma ile Demir Export, ortak olduğu 11 maden sahası ile şirkete ait ruhsat ve madenlerin yüzde 57.5’ine sahip durumdadır.

2024 “Maden Türkiye Fuarı” Tarihleri Belli OlduÖnceki Haber

2024 “Maden Türkiye Fuarı” Tarihleri Bel...

Çin’deki Söylenti Demir Fiyatlarını DüşürüyorSonraki Haber

Çin’deki Söylenti Demir Fiyatlarını Düşü...

Yorum Yazın