Ürün: “Maden İşletmecileri İş Yapamaz Hale Geldi”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ürün: “Maden İşletmecileri İş Yapamaz Hale Geldi”
Abone ol
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, bugün Türkiye’de maden işletmecilerinin artık iş yapamaz hale geldiğini ve pek çok işletmenin kapandığını söyledi.

Dünya Gazetesi’nden Özlem Sargın imzalı habere göre maden işletme ruhsatı alabilmek için çok büyük bedeller ödendiğini söyleyen Ürün, ayrıca izin alma süreçlerinin de çok uzun sürdüğünün altını çizdi. Tüm sektörlerin birbirinden farklı sorunlarını olduğunu söyleyen Ürün, maden sektörünün içinde bulunduğu şartlar nedeniyle tüm sektörlerden ayrıldığını belirtti.

 

Ürün bu sorunları şu şekilde aktardı: “Diğer sektörlerden bizi ayıran bir maden kanunumuz ve uygulama yönetmeliğimiz var. Tüm madenciler olarak yönetmeliklere tabi olarak hareket etmeye çalışsak da tarife dışı pek çok engel ile karşılaşıyoruz.” dedi.

 

Kamuoyunun maden sektörünü çevre katliamcısı olarak değerlendirdiğini ifade eden Ürün, “Bunu asla kabul etmiyoruz. Madencilik sektörü de Türkiye için vazgeçilmez bir sektördür ve biz de bu anlamda önemli bir katma değer yaratıyoruz.” dedi.

İzin süreleri ile ilgili çok büyük problem yaşandığının altını çizen Ürün, bu sıkıntılar nedeniyle pek çok işletmenin kapandığına dikkat çekti.

 

ÇED raporu almadan hiçbir şeye başlayamadıklarını belirten Ürün, izin süreçlerinin bunlarla da tamamlanmadığını şu sözlerle aktardı: “ÇED raporu almak için 19 kurumdan 63 imza ile işe başlıyoruz ve bu madenciliğe başlayacağımız anlamına gelmiyor. Bunların ardından başka izinler de alınması gerekiyor.

 

En büyük sorunlarımızdan biri de Orman İzinleri… Eskiden 2-3 hafta içerisinde aldığımız izinlerin süresi 2 yıla kadar uzamaya başladı. 2 yıl uzaması bazı maden işletmelerinin kapatılmasına sebep oldu. Tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı ve bu sorun hala devam ediyor. Güvenlik soruşturması adı altında bu süreç uzatılıyor.” dedi.

 

Diğer sorunlardan birinin de maliyetler ve bedeller olduğunu ifade eden Ürün, “Biz geçici olarak belirli bir süreliğine devletten işletme hakkını alıyor ve ruhsata göre de devlete bedel ödüyoruz.

  

Bu bedeller oldukça yüksek. Yatırım bedeli 500 milyon olan bir tesiste kiralanacak alana 10 yıl süre ile ödenecek bedel, zaman zaman yatırım bedelinin yarısını veya tamamını geçiyor.” şeklinde konuştu.

 

Konuşmasında maden sektörü için Ege bölgesinin önemine değinen Ürün, Türkiye’de çıkarılan 90 çeşit madenin 31 çeşidinin Ege Bölgesi Sanayi Odası üyeleri olarak bu bölgede üretildiğini ve sektörün 2022 yılında 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Agrega Üreticileri Yeni Yönetim Kurulunu SeçtiÖnceki Haber

Agrega Üreticileri Yeni Yönetim Kurulunu...

Madencilik Sektöründe Kadın GücüSonraki Haber

Madencilik Sektöründe Kadın Gücü

Yorum Yazın