Tesla, Lityum Giga-Rafinerisini Teksas’ta Kuruyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Tesla, Lityum Giga-Rafinerisini Teksas’ta Kuruyor
Abone ol
Elon Musk, 2025 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç (EV) bataryası gerektiğini söyleyerek Kuzey Amerika’nın en büyük lityum rafinerisinin temelini Teksas’ta attı.

Bu girişim Tesla’yı Kuzey Amerika'daki en büyük Lityum işleyicisi haline getirmiştir.

Tesis, Tesla'yı otomobil üretme ana odağından çıkarıp karmaşık lityum arıtma ve işleme alanına itecektir. Bu adım, Musk’ın otomobil devinin iddialı EV satış hedeflerini tutturması için gerekli olduğunu söylediği bir adım olmuştur.

Arka planda dozerlerin ve hafriyat ekipmanlarının çalıştığı temel atma töreninde Musk, "Birkaç yıl ileriye baktığımızda, elektrikli araçların ilerlemesindeki temel tıkanma noktası, batarya sınıfı lityumun mevcut olup olmaması olacaktır." demiştir.

Musk, Tesla'nın fabrikanın inşaatını gelecek yıl bitirmeyi ve ardından yaklaşık bir yıl sonra tam üretime ulaşmayı hedeflediğini söylemiştir.

Girişim, Tesla'yı Kuzey Amerika'da kendi lityumunu rafine edecek tek büyük otomobil üreticisi haline getirecektir. Hali hazırda Çin, lityum da dahil olmak üzere kritik öneme sahip birçok mineralin işlenmesinde lider konumdadır.

Teksas Valisi Greg Abbott törende, "Texas, gereksinim duyduğumuz için herhangi bir yabancı düşman ülkeye bağımlı olmamak, kendine güvenmek istemektedir. Lityuma ihtiyacımız var.” demiştir.

Musk, otomobil üreticisinin metali Albemarle Corp. ve Livent Corp. gibi sağlayıcılarından almaya devam edeceğini söylemesine rağmen, tesisin her yıl işleyeceği lityum hacmini belirtmemiştir.

Musk, "Lityum tedarikçilerini kullanmaya devam etmeyi planlıyoruz. Bu nedenle, Tesla'nın hepsini yapması gerekmiyor" demiştir.

Albemarle, Güney Carolina'da her yıl 100.000 ton metal rafine edecek lityum işleme tesisi kurmayı planlamaktadır, inşaatın gelecek yıl başlaması planlanmaktadır ve tesis 2030’lara doğru faaliyete geçecektir.

Musk, Tesla'nın Piedmont Lithium Inc. ve diğerleri ile tedarik anlaşmaları olmasına rağmen, Tesla'nın tesiste işlenecek olan ve spodumen konsantresi olarak bilinen kaba lityum formunu nereden tedarik edeceğini söylememiştir.

‘Temiz operasyonlar’

Tesla, soda külü gibi çevreye daha az zarar veren malzemeler lehine lityum endüstrisinin sülfürik asit ve diğer güçlü kimyasallara dayanan geleneksel rafine sürecinden kaçınacağını söylemiştir.

Musk, “Rafinerinin tam ortasında yaşayabilirsiniz ve herhangi bir olumsuzluk yaşamazsınız. Bu yüzden bu operasyonlar çok temiz operasyonlardır," demiştir. Ancak, yerel basında bazı çevre savunucularının tesisle ilgili endişelerini dile getirdiği bildirilmiştir.

Elon Musk’a göre Lityum Bazlı Bataryalar “Yeni Petrol”Önceki Haber

Elon Musk’a göre Lityum Bazlı Bataryalar...

Tebrikler TÜMAD MadencilikSonraki Haber

Tebrikler TÜMAD Madencilik